GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manje novca za Splitsko ljeto

Manje novca za Splitsko ljeto
NOVAC I KULTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2015 / 23:36
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitsko ljeto, čiji je budžet 5,2 milijuna kuna, od ove godine podjednako financiraju Ministarstvo kulture i Grad Split, svaki s po 1,5 milijuna kuna, što je čak 600 tisuća kuna manje od iznosa u ovoj godini dobivenog od resornog ministarstva.

Ministarstvo je u aneksu preciziralo da čak pola milijuna kuna ide direktno za premijeru "Samson i Dalila", dok se preostali iznos osigurao zahvaljujući sponzorima, donatorima, Županiji splitsko-dalmatinskoj i vlastitim prihodima, čulo se to u srijedu navečer na konferenciji za medije koju je nakon radnog sastanka sa ministrom kulture Berislavom Šipušom održao Grad Split.

Ostali festivali kao što su Dubrovačke ljetne igre, Filmski festival u Puli, Osorske glazbene večeri, te Varaždinske barokne večeri ostali su na istoj financijskoj razini od prošle godine, pa se može zaključiti da je Splitsko ljeto izgubilo status nacionalnog festivala koji mu osigurava sigurne financije.

Ministar Berislav Šipuš drži da se radi o festivalu koji ima dugu, veliku i važnu povijest, da je bitan za kulturnu sredinu cijele Hrvatske, ali i na međunarodnom planu, te da postoji interes da i dalje živi "što boljim životom i ide naprijed".

Obrazlažući financiranje festivala, ministar je rekao da kada se radi o festivalu nacionalne razine onda ima osigurana stabilna sredstva u proračunu ministarstva kulture.

"Nacionalni festivali su imali garantirano financiranje u određenom iznosu. Četiri milijuna kuna su dobile Dubrovačke ljetne igre bez obzira tko će biti intendant, pa čak i kakav će biti program, jer intendant unaprijed zna da će baratati sa četiri milijuna kuna od države i sa tri milijuna kuna od grada. Može se to promijeniti, ali onda su to razlozi druge prirode. Zato što su intendanti birani barem na dvije godine, pa znaju da imaju sredstva te razine", objasnio je ministar Šipuš, dodavši da su neki festivali nacionalni jer imaju pravilnik.

Prije održavanja konferencije čelni ljudi grada održali su radni sastanak sa Šipušom sa kojim su dogovorili nove projekte. Koncertna dvorana prvi je dogovoreni projekt za koje je Ministarstvo kulture u ovoj godini odvojilo milijun kuna, a dogovoreno je da će i dalje sudjelovati u financiranju dvorane s 50 posto sredstava. Jedan od projekata je i Dom mladih koji bi se trebao dovršiti zahvaljujući povlačenju sredstava iz EU fondova, dok je treći kapitalni projekt zgrada HNK koja bi se uz potporu ministarstva u budućnosti trebala popraviti i obnoviti jer u nju od 1979. godine nije ništa ulagano.

Tagovi: Splitsko ljeto, Berislav Šipuš, Goran Golovko, Dubrovačke lketne igre, Osorske glazbene večeri
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE