GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manje novca za Splitsko ljeto

Manje novca za Splitsko ljeto
NOVAC I KULTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2015 / 23:36
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitsko ljeto, čiji je budžet 5,2 milijuna kuna, od ove godine podjednako financiraju Ministarstvo kulture i Grad Split, svaki s po 1,5 milijuna kuna, što je čak 600 tisuća kuna manje od iznosa u ovoj godini dobivenog od resornog ministarstva.

Ministarstvo je u aneksu preciziralo da čak pola milijuna kuna ide direktno za premijeru "Samson i Dalila", dok se preostali iznos osigurao zahvaljujući sponzorima, donatorima, Županiji splitsko-dalmatinskoj i vlastitim prihodima, čulo se to u srijedu navečer na konferenciji za medije koju je nakon radnog sastanka sa ministrom kulture Berislavom Šipušom održao Grad Split.

Ostali festivali kao što su Dubrovačke ljetne igre, Filmski festival u Puli, Osorske glazbene večeri, te Varaždinske barokne večeri ostali su na istoj financijskoj razini od prošle godine, pa se može zaključiti da je Splitsko ljeto izgubilo status nacionalnog festivala koji mu osigurava sigurne financije.

Ministar Berislav Šipuš drži da se radi o festivalu koji ima dugu, veliku i važnu povijest, da je bitan za kulturnu sredinu cijele Hrvatske, ali i na međunarodnom planu, te da postoji interes da i dalje živi "što boljim životom i ide naprijed".

Obrazlažući financiranje festivala, ministar je rekao da kada se radi o festivalu nacionalne razine onda ima osigurana stabilna sredstva u proračunu ministarstva kulture.

"Nacionalni festivali su imali garantirano financiranje u određenom iznosu. Četiri milijuna kuna su dobile Dubrovačke ljetne igre bez obzira tko će biti intendant, pa čak i kakav će biti program, jer intendant unaprijed zna da će baratati sa četiri milijuna kuna od države i sa tri milijuna kuna od grada. Može se to promijeniti, ali onda su to razlozi druge prirode. Zato što su intendanti birani barem na dvije godine, pa znaju da imaju sredstva te razine", objasnio je ministar Šipuš, dodavši da su neki festivali nacionalni jer imaju pravilnik.

Prije održavanja konferencije čelni ljudi grada održali su radni sastanak sa Šipušom sa kojim su dogovorili nove projekte. Koncertna dvorana prvi je dogovoreni projekt za koje je Ministarstvo kulture u ovoj godini odvojilo milijun kuna, a dogovoreno je da će i dalje sudjelovati u financiranju dvorane s 50 posto sredstava. Jedan od projekata je i Dom mladih koji bi se trebao dovršiti zahvaljujući povlačenju sredstava iz EU fondova, dok je treći kapitalni projekt zgrada HNK koja bi se uz potporu ministarstva u budućnosti trebala popraviti i obnoviti jer u nju od 1979. godine nije ništa ulagano.

Tagovi: Splitsko ljeto, Berislav Šipuš, Goran Golovko, Dubrovačke lketne igre, Osorske glazbene večeri
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE