GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manjak čeličnog otpada veliki izazov za industriju čelika

Manjak čeličnog otpada veliki izazov za industriju čelika
ČELIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 09:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Globalna ponuda otpadnog ugljičnog čelika nedostatna je da bi zadovoljila rastuću potražnju, a to će se samo pogoršati, prema analizi Boston Consulting Group. Proizvođači čelika i dobavljači starog željeza morat će se stoga pripremiti za nove okolnosti.

Prema analizi tvrtke, očekuje se da će potražnja za otpadnim metalima rasti ukupnom godišnjom stopom rasta od 3,3% u sljedećih osam godina, što će premašiti stopu rasta ponude od 3%.

"Upotreba otpadnog čelika kao ključnog materijala za smanjenje ugljičnog otiska u proizvodnji čelika je u porastu", objavila je tijekom tjedna Boston Consulting Group, gdje procjenjuju da će se do 2030. udio starog željeza u globalnoj proizvodnji čelika povećati sa sadašnjih 35 posto na 50 posto.

Rastuća potražnja za otpadnim čelikom proizlazi iz prelaska na proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći, koje preuzimaju vodstvo u odnosu na tradicionalne metode zbog svojih prednosti za okoliš i fleksibilnosti. Kratkoročna količina raspoloživog čeličnog otpada ovisit će o mogućnosti recikliranja otpadnih vozila, industrijske opreme, kućanskih aparata i druge glomazne robe. Dodatni izazov je i nedovoljno razvijena reciklažna infrastruktura u zemljama u razvoju poput Indije i Kine.

Tvrtka stoga vjeruje da će deficit promijeniti globalne trgovinske tokove otpadnog čelika. Globalna trgovina smanjit će se sa sadašnjih približno 110 milijuna tona na približno 93 milijuna tona otpadnog čelika do 2030. godine zbog smanjenja dostupnosti otpadnog čelika. Pritom će se povećati domaća potrošnja, a smanjiti izvoz.

Posebno će biti izražene posljedice za tokove otpadnog materijala u SAD-u i EU. Izvoz primarnog otpadnog materijala iz Kanade u SAD tako će se do 2030. prepoloviti, dok će se europski izvoz smanjiti za gotovo četvrtinu.

Prema tvrtki, tvrtke i kreatori politike trebali bi provesti temeljitu procjenu trenutne dostupnosti otpadnog čelika i napraviti prognoze za buduće potrebe, što bi pomoglo u planiranju održive opskrbe i određivanju zaštitnih mjera za domaće tržište čelika.

Proizvođači čelika strateški se prilagođavaju promjenjivom tržištu otpadnog čelika nabavom, poboljšanjem kvalitete i optimiziranjem taline. Međutim, nedostatak otpadnog materijala ne pogađa samo proizvođače i prerađivače čelika, već i širi krug dionika unutar industrije, ističu.

Kreatori politika su stoga suočeni s izazovnim zadatkom rješavanja problema nedostatka otpadnog materijala kako bi podržali ulogu industrije čelika u ključnim sektorima za održavanje gospodarske konkurentnosti i promicanje kružnog gospodarstva, kao što su automobilska industrija, građevinarstvo i proizvodnja. Prema njima, jedna od mogućih strategija koju kreatori politike mogu koristiti za poticanje recikliranja starog čelika uključuje uvođenje poreznih olakšica i nameta.

„Iako se tržište starog čelika neprestano razvija i nudi različite mogućnosti opskrbe, predviđena nestašica praktički je neizbježna. Ključno je da se dionici u javnom i privatnom sektoru pripreme za nadolazeću nestabilnost i neizvjesnost. Adekvatno planiranje i provedba strateških inicijativa u sadašnjosti ključno je za ublažavanje izazova u budućnosti," rekla je Melanie Seier Larsen, direktorica i partnerica u Boston Consulting Group.

Tagovi: čelik, željezo, boston
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
RASPRODAJA
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
NEW YORK - Američko tržište u srijedu je doživjelo pravi potop, pritisnute neuvjerljivim izvješćima dviju megakapitaliziranih tehnoloških kompanija, vodećih na S&P 500 i Nasdaq Composite zabilježili najgoru sesiju od 2022.
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
ZAGREB - Rast indeksa uz povećan promet u srijedu na Zagrebačkoj burzi.
Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom
KRIPTOVALUTE
Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom
NEW YORK - Franklin Templeton nastavit će istraživati više imovine za podupiranje novih ETF-ova spot kriptovaluta, uključujući one temeljene na Solani.
Austrijanci sve više koriste vlakove za putovanje prema hrvatskoj obali, a tako prevoze i automobile
NOVI TREND
Austrijanci sve više koriste vlakove za putovanje prema hrvatskoj obali, a tako prevoze i automobile
BEČ - Sve više građana Austrije koji ljetuju u Hrvatskoj koristi novu opciju prijevoza do obale, odnosno vlakove koji imaju mogućnost prijevoza i osobnih automobila.
Azijska tržišta: Indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
RASPRODAJA
Azijska tržišta: Indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pala su u srijedu jer su trgovci procijenili srpanjske podatke o poslovnoj aktivnosti iz Japana i Australije te tehnološke zarade iz SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE