" /> "> Mani Gotovac za, Siniša Ružić protiv Glogovca na Dubrovačkim ljetnim igrama | SEEbiz.eu

Mani Gotovac za, Siniša Ružić protiv Glogovca na Dubrovačkim ljetnim igrama

Mani Gotovac za, Siniša Ružić protiv Glogovca na Dubrovačkim ljetnim igrama
IGRE I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2015 / 22:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Programske odrednice ovogodišnjih, 66. u nizu, Dubrovačkih ljetnih igara bile su okosnica razgovora vođenog u subotu navečer na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a priređenog kao nastavak promišljanja o budućnosti te poznate kulturne manifestacije koja se, rečeno je, kao i kultura općenito, nalazi u procjepu između pop i elitne kulture.
Razgovor je počeo u siječnju ove godine u Dubrovniku, a u njegov zagrebački dio sudionike su uveli članovi novog umjetničkog vodstva Igara - intendant Mladen Tarbuk i njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin.

Podvojenosti između Zagreba i Dubrovnika oko Igara ne smije biti, već se sva pitanja trebaju postavljati i rješavati dijaloški, uz što jasniju javnu komunikaciju, suglasni su svi članovi vodstva. Mani Gotovac se posebice zauzima za kritički dijalog, a voljela bi da dijalog bude i duhovit.

Intendant Tarbuk rekao je da je pozicija kulture danas vrlo nezahvalna jer se nalazi u procjepu između pop i elitističke kulture i smatra da se taj procjep potpuno 'preslikava' i na budućnost Dubrovačkih ljetnih igara te da će razgovori koji se vode biti na neki način 'lakmus papir' za smjer kojim će Igre 'krenuti' u budućnost.

Govor o dramskome programu koji je predložila Mani Gotovac počela je s glumcima koji će nastupiti ove godine na Igrama i istaknula kako će to biti glumci svih generacija od Pere Kvrgića , Špire Guberine, preko Rade Šerbedžije, Nebojše Glogovca i Jelene Miholjević do Mislava Čavajde do studenata glume.

Objasnila je da su glumci na prvom mjestu jer je post-moderna u kojoj su na toj poziciji bili redatelji iza nas, a danas su to mjesto preuzeli glumci. Za Gotovac ključno pitanje je kako privući mladu publiku u kazalište gdje se oni danas mogu, dodala je, brojiti na prste.

Njezina najava da će na Igrama nastupiti srbijanski glumac Nebojša Glogovca izazvala je reakciju glumca Siniše Ružića koji smatra da Glogovcu, iako je vrstan glumac, nije mjesto na Igrama. Jer, podsjetio je Ružić, Glogovac koji u ratnom serijalu "Ravna gora" tumači ulogu četničkoga vojvode Draže Mihailovića izjavio je kako je Mihailović bio "drag, sjetan i tužan čovjek koji je samo organizirao gerilu protiv fašista". Zato će, najavio je Ružić, biti i dalje protiv Glogovčeva dolaska u Dubrovnik.

Na njegov istup, Gotovac je odgovorila kako ju "uopće ne zanimaju politička pitanja jer je tema ovogodišnjih Igara ljubav".

Među ostalim, istaknula je da će ove godine počasni gost Dubrovačkih ljetnih igara biti francuski književnik i filozof Pascal Bruckner te da će jedna od premijernih dramskih naslova biti predstava "Elementarne čestice" prema istoimenoj knjizi francuskoga književnika Michella Houellebecqa.

Fani Muhoberac bila je dugogodišnja ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara, s kojima su odrastale i njezine kćeri-blizanke Vesna i Mira koje su se uključile u raspravu pa tako Vesna Muhoberac smatra da je danas Igrama potrebna vizionarska snaga, a njezina sestra Mira kako se prema dubrovačkoj publici, i hrvatskoj kulturi uopće, treba odnositi s dužnim poštovanjem, a ne kako se to danas čini s porugom i omalovažavanjem.
Tagovi: Mani Gotovac, Siniša Ružić, Nebojša Glogovac, Rade Šerbedžija, Špiro Guberina, Dubrovačke ljetne igre, Mladen Tarbuk, Pascal Bruckner
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE