GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u veljači porasla više od očekivanja

Maloprodaja u veljači porasla više od očekivanja
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2016 / 12:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo realno porastao za 3,2 posto na godišnjoj razini, brže nego mjesec dana prije i više nego se očekivalo, te tako raste već 18. mjesec zaredom.
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,6 posto, dok je realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,9 posto na godišnjoj razini.

Ujedno, to je i nešto brži rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u veljači za 2,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,8 do 3,2 posto.

U veljači je promet u trgovini na malo porastao 18. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

"Na povoljna kretanja u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u veljači na godišnjoj razini nastavili pozitivan trend rasta koji datira od listopada 2014. godine. Također, u veljači je zabilježen i snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 16,7 posto godišnje. U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo, na što upućuju i pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pozitivan utjecaj, navode dalje, zasigurno će doći i od očekivanog nastavka rasta fizičkih pokazatelja u turizmu te nastavka izostanka inflatornih pritisaka. "S druge strane, snažniji rast potrošnje i dalje ostaje ograničen stanjem na tržištu rada koje karakterizira niska zaposlenost i slaba kupovna moć stanovništva", zaključuju u RBA.

Na mjesečnoj razini, prema podacima DZS-a, u veljači je prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima promet u trgovini na malo realno porastao  0,4 posto, a nominalno za 0,1 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE