GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO

Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:00
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.

Mali je rekao i da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu.

„Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo“, naveo je Mali na okruglom STOLU posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Ističući da je Srbija danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice, dodao je još nema rezultate kada je u pitanju prinos.

„Na našu ponudu od sedam milijardi dinara prijavljena tražnja je 73,5 milijardi dinara. Dakle, 10 puta više“, rekao je Mali.

Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra.

„Ovo vam dovoljno govori koliko se poverenje vratilo u naše finansijsko tržište, u naše finansije i ekonomsku politiku koju sprovodimo“, rekao je Mali i ocenio da nam finansije u poslednjih 10 godina nikad nisu bile bolje.

Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji napominjući da bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

„Hoćemo rast od šest i sedam odsto“, rekao je Mali i poručio da postizanju tog cilja, pored već odličnih rezultata u oblasti ekonomije, dodatni podstrek može da pruži razvoj tržišta kapitala.

Za tržište kapitala je rekao da ide uzlaznom putanjom, da je kreditni rejting Srbije napredovao u poslednje dve i po godine, i da nastojimo da dobijemo investicioni rejting do kraja godine.

Očekuje do oktobra i ugovor sa Euroclear bankom, za koji kaže da je još jedan ogroman podsticaj daljoj promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

Kičmu daljeg razvoja vidi u javnim investicijama, i to kroz projekat „Srbija 2025“ za koji je Vlada Srbije spremna da obezbedi 14 milijardi evra kako bi se domaća ekonomija dodatno „pogurala“ napred.

Najavio je da će država da nastavi sa poreskim rasterećem privrede i poručio da se sva ušteđena sredstva vraćaju u investicije a deo i na povećanje plata i penzija.

„Sa Svetskom bankom napravili smo novu agendu rasta. Oni smatraju da možemo da rastemo po stopi od sedam odsto u narednom periodu. Mi smo saglasni s tim. Ne možemo da rastemo ako nemamo jasno definisano i stabilno tržište kapitala koje daje mogućnost i nama i kompanijama da se povoljno zadužuju i investiraju u svoje projekte“, rekao je ministar.

Pozvao je učesnike okruglog stola, među kojima su bili predstavnici NBS, Beogradske berze i organizacija iz sektora tržišta kapitala, da se posvete poslu kako bi se za nekoliko meseci izašlo sa jasno definisanom stragegijom i akcionim planom za razvoj tržišta kapitala.

Tagovi: Siniša Mali, inicijalna javna ponuda, srpske obveznice, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE