GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO

Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:00
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.

Mali je rekao i da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu.

„Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo“, naveo je Mali na okruglom STOLU posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Ističući da je Srbija danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice, dodao je još nema rezultate kada je u pitanju prinos.

„Na našu ponudu od sedam milijardi dinara prijavljena tražnja je 73,5 milijardi dinara. Dakle, 10 puta više“, rekao je Mali.

Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra.

„Ovo vam dovoljno govori koliko se poverenje vratilo u naše finansijsko tržište, u naše finansije i ekonomsku politiku koju sprovodimo“, rekao je Mali i ocenio da nam finansije u poslednjih 10 godina nikad nisu bile bolje.

Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji napominjući da bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

„Hoćemo rast od šest i sedam odsto“, rekao je Mali i poručio da postizanju tog cilja, pored već odličnih rezultata u oblasti ekonomije, dodatni podstrek može da pruži razvoj tržišta kapitala.

Za tržište kapitala je rekao da ide uzlaznom putanjom, da je kreditni rejting Srbije napredovao u poslednje dve i po godine, i da nastojimo da dobijemo investicioni rejting do kraja godine.

Očekuje do oktobra i ugovor sa Euroclear bankom, za koji kaže da je još jedan ogroman podsticaj daljoj promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

Kičmu daljeg razvoja vidi u javnim investicijama, i to kroz projekat „Srbija 2025“ za koji je Vlada Srbije spremna da obezbedi 14 milijardi evra kako bi se domaća ekonomija dodatno „pogurala“ napred.

Najavio je da će država da nastavi sa poreskim rasterećem privrede i poručio da se sva ušteđena sredstva vraćaju u investicije a deo i na povećanje plata i penzija.

„Sa Svetskom bankom napravili smo novu agendu rasta. Oni smatraju da možemo da rastemo po stopi od sedam odsto u narednom periodu. Mi smo saglasni s tim. Ne možemo da rastemo ako nemamo jasno definisano i stabilno tržište kapitala koje daje mogućnost i nama i kompanijama da se povoljno zadužuju i investiraju u svoje projekte“, rekao je ministar.

Pozvao je učesnike okruglog stola, među kojima su bili predstavnici NBS, Beogradske berze i organizacija iz sektora tržišta kapitala, da se posvete poslu kako bi se za nekoliko meseci izašlo sa jasno definisanom stragegijom i akcionim planom za razvoj tržišta kapitala.

Tagovi: Siniša Mali, inicijalna javna ponuda, srpske obveznice, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi, indeksi su završili s pozitivnim rezultatom i osetno jači u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je investiciona aktivnost ostala malodušna.
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli, ostvarivši tako dobitke već drugi tjedan zaredom, pri čemu se Crobex po prvi put od polovine ožujka vratio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
OBVEZNICE
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je uputio još jedan apel Europskoj uniji da uspostavi program europskih obveznica u sklopu nastojanja zemalja-članica da pronađu zajednički odgovor na očekivanu recesiju i skok nezaposlenosti.
Euro iznad 7,62 kune
PAD KUNE
Euro iznad 7,62 kune
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke utvrđenoj u petak, u odnosu na tečajnicu od prošlog petka, oslabila prema svim važnijim inozemnim valutama.
ValueAct Capital Management smanjio udjel u Rolls-Royceu
PRODAJA
ValueAct Capital Management smanjio udjel u Rolls-Royceu
LONDON - Američka investicijska kompanija ValueAct Capital Management smanjila je svoj vlasnički udjel u britanskom Rolls-Royceu na 4,5 posto sa 9,48 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE