GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Iz budžeta za vinare 8,9 miliona evra

Mali: Iz budžeta za vinare 8,9 miliona evra
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 07:17
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra što je tri puta više nego protekle godine.

„Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogradarstva Srbije do 2030 i to je pravi način da se definišu ciljevi i putokaz kako bi ova industrija rasla i postala brend Srbije", rekao je Mali na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara, a na kojoj su proglašeni pobednici u osam kategorija birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveli da im za promociju, zasade i subvenciju treba 8,9 miliona evra.

„Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razglednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.
Inicijativu za osnivanje tog udruženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije.

Uveren sam da predsednik nije u Minhenu da bi bio ovde i probao svako vino u želji da što pre ova industrija što bolje napreduje, rekao je Mali.
Na svečanosti „Sveti Trifun na Savskom Vencu" u kući Kralja Petra I predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

„Cilj organizatora svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja gde je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu", rekao je Aleksandrović, prenosi Tanjug.

Tagovi: Siniša Mali, srpski vinari, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE