GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maletić: HPB će ove godine imati veću dobit nego lani; zbog ekspanzije nužan svježi kapital

Maletić: HPB će ove godine imati veću dobit nego lani; zbog ekspanzije nužan svježi kapital
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2012 / 16:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) postiže snažne poslovne rezultate i rast kredita uoči prodaje većinskog udjela države u svom vlasništvu, kazao je predsjednik bančine Uprave Čedo Maletić u danas objavljenom razgovoru za agenciju Reuters.
Maletić je rekao da je HPB u 2011. godini ostvario neto dobit od 88 milijuna kuna, čime je postignut zaokret u poslovanju s obzirom na neto gubitak od gotovo 450 milijuna kuna, koji je ta banka zabilježila dvije godine ranije. U ovoj godini, po Maletićevim riječima, očekuju se još bolji rezultate od prošogodišnjih. HPB je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci imao neto dobit od 61 milijun kuna.

"Očekujemo nastavak postojećeg pozitivnog trenda u poslovanju", rekao je Maletić, koji je postao predsjednik Uprave te banke krajem 2009. godine.

Hrvatska Vlada želi prodati vlasnički udio od 51,46 posto u HPB-u, koji drži 4,1 posto udjela na domaćem banakrskom tržištu, čime želi pomoći proračunu i osigurati svjež kapital samoj banci. Natječaj za imenovanje konzultanata u privatizaciji zatvara se 29. listopada, navodi dalje Reuters.

Maletić je izjavio da je kapitalno ojačavanje banci potrebno radi daljnje ekspanzije.

"Značajno smo poboljšali poslovne rezultate ali dodatni kapital bi bio dobrodošao želimo li brzo ostvariti bančin potencijal. To je moje viđenje ključnih koristi privatizacije", rekao je Maletić.

Hrvatska ne bilježi gospodarski rast četiri godine, tijekom kojih je došlo do promjene trenda procvata kredita iz prethodnih deset godina. U prvih osam ovogodišnjih mjeseci, prema podacima Hrvatske narodne banke, kreditiranje korporativnog sektora smanjeno je za 0,3 posto a građana za 1,1 posto.

Maletić međutim kaže da je HPB odskočio od takvog trenda.

"Naš kreditni portfelj uvećan je 7,1 posto u prvih osam mjeseci ove godine, pri čemu su zajmovi kompanijama porasli za tri posto, a građanima za 10,6 posto," kazao je.

U posljednje dvije godine HPB je očistio veći dio svoga portfelja loših zajmova i poboljšao upravljanje rizicima.

"Udio loših zajmova je 23,2 posto. To je iznad prosjeka bankarskog sektora od 13 posto, ali se smanjuje. Važno je da su rezervacije za loše zajmove u skladu s prosječnom razinom čitavog bankarskog sektora", istaknuo je Maletić, dodajući da HPB-ova adekvatnost kapitala iznosi 14,8 posto, što je iznad zakonskog minimuma od 12 posto.

Maletić najveći prostor za bančin rast vidi u sektoru poslovanja s građanima. HPB-ov daljnji potencijal vidi i u postojećem strateškom partnerstvu s državnom poštom, budući da poštanska mreža nudi mnoge nove potencijalne prodajne kanale preko više od svojih 1.000 poštanskih ureda.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB, Čedo Maletić, loši krediti, privatizacija
PROČITAJ I OVO
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
SKIJANJE
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
BERN - Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, građevinari najveći dobitnici
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, građevinari najveći dobitnici
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago ojačali, podebljavši ovotjedne dobitke koji su premašili 3 posto, no uz vrlo skroman promet.
Udruženja pozivaju europske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam
APEL
Udruženja pozivaju europske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam

BERLIN - Krovno europsko udruženje putničkih agencija ECTAA i mreža NET koja okuplja udruge iz privatnog sektora u europskom turizmu, pozvali su u petak europske vlade da odmah zaustave mjere karantene i ograničenja putovanja te tako spase sezonu zimskog turizma, izvijestili su iz ECTAA-e.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE