GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

"Mala kavana" premijerno izvedena u Komediji

KAZALIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2014 / 08:57
Autor: premijerno izvedena u Komediji
ZAGREB - Komedija "Mala kavana" talijanskog komediografa Carla Goldonija, premijerno izvedena u petak navečer u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji u režiji i adaptaciji Damira Lončara, zabavna je studija karaktera i situacija i duhovito ispletena priča o ljudskoj gluposti, naivnosti, malograđanštini, ali i dobroti i ljubavi.
Intrigantnu i veselu komediju mentaliteta napisanu 1750., u kojoj se jedan od klasika svjetske komedije bavi raznim aspektima ljudske prirode, Lončar je obradio i prilagodio po prijevodu Jerke Belan, uz korištenje adaptacija teksta Davora Žagara, Denisa Brižića i Frana Čale.

Lončar ujedno igra ulogu Mile Šeste, vlasnika Male kavane smještene na jednom malom zagrebačkom trgu, ali ponajprije čovjeka dobrog srca koji svojim postupcima pridonese sretnom raspletu zapetljanih sudbina njegovih raznolikih gostiju.

Sve se odvija u i oko male kavane, mjesta susreta redovitih gostiju i onih usputnih, slučajnih, koji zajedno čine "svijet kockara, hohštaplera, ogovaranja i trača, žena koje traže odbjegle muževe i poštenih plesačica".

U ovoj je adaptaciji priča smještena u Zagreb u 1910. godinu, a u Maloj kavani i oko nje kreću se zagrebački gospon Genček (Željko Duvnjak), čija je uloga klevetnika i trač-babe parabola svega onoga lošeg u ljudi; kockar i nepopravljiv ženskar Stanko (Davor Svedružić), njegov vječiti pandan u kartama Karlo, tobožnji dubrovački konte (Filip Juričić), te vlasnik kartašnice Alojz (Vid Balog).

Tu su i Karlova žena Jasmina (Vanja Ćirić), njegova ljubavnica Lili (Nina Kaić Madić), Stankova žena Mirna (Jasna Palić Picukarić) i Miletov konobar Tonček (Ivan Magud).

Oni predstavljaju galeriju karaktera čije se sudbine međusobno isprepliću, zapetljavaju i, u konačnici, sretno raspliću, i to ne bez određene dramatske napetosti i uz priličnu dozu humora prave komedije situacije.

Kavana je smještena na središnji gradski trg, čije zgodno scenografsko rješenje potpisuje Ivo Knezović, koji je i oblikovatelj svjetla, a kabaretskoj atmosferi tog šarolikog mikrokozmosa pridonose i kostimi Danice Dedijer te glazba Dinka Appelta.

Goldonijev predložak, kako duhovit tako i satirično oštar, u najnovijoj produkciji Komedije čitavo je vrijeme zabavljao i nasmijavao publiku, koja je to na kraju i nagradila snažnim aplauzom i ovacijama za glumce.
Tagovi: Mala kavana, kazalište Komedija, Damir Lončar, Carlo Goldoni, Željko Duvnjak, Filip Juričić
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE