GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Majdak: Udio žena nositelja OPG-a porastao na 30 posto u 2020.

Majdak: Udio žena nositelja OPG-a porastao na 30 posto u 2020.
OPG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udio žena nositelja OPG-a u Hrvatskoj porastao je s 13 posto, koliko je bio u razdoblju 2009.-2011. godine, na 30 posto u 2020. godini, podatci su koje iz Ministarstva poljoprivrede prenose u priopćenju o sudjelovanju državnog tajnika Tugomira Majdaka na ministarskoj konferenciji "Žene i njihov položaj u ruralnim područjima".

"Naš plan je nastaviti s podrškom ženama u ruralnim sredinama kroz realizaciju programa te intervencija i mjera u budućem razdoblju", istaknuo je Majdak na međunarodnoj ministarskoj konferenciji koja se od 19. do 21. kolovoza održava u Brdu kraj Kranja u organizaciji slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane, u suradnji sa Stalnom radnom skupinom za regionalni ruralni razvoj (SWG).

Na konferenciji su ministari poljoprivrede odnosno njihovi predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bugarske i Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske te predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a raspravljali su o trenutnoj situaciji, aktivnostima i mjerama vezanim uz položaj žena u ruralnim područjima EU u kontekstu zajedničkih napora država članica u preokretanju trendova iseljavanja žena iz ruralnih područja, uz istovremeno pružanje podrške u pristupačnosti usluga za djecu i starije osobe.

"Program Vlade RH postavlja važan cilj povećanja samodostatnosti u proizvodnji hrane. U tom pogledu, važno je povećati konkurentnost i produktivnost hrvatske poljoprivrede, prije svega provedbom Strategije poljoprivrede za razdoblje do 2030. godine, kao i ZPP Strateškim planom. Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima", istaknuo je na konferenciji Majdak.

Sudionici ministarske konferencije prihvatili su zajedničku deklaraciju koja, između ostalog, uključuje sveobuhvatnu integraciju te jednake mogućnosti žena na svim razinama, naglašava važnost dobrobiti žena za jačanje cijele zajednice i društva u ruralnim područjima te su tim povodom pozdravili buduću suradnju i dodatne napore u traženju rješenja za sveobuhvatan razvoj europskih ruralnih područja koji će predstavljati sigurno i uravnoteženo okruženje puno mogućnosti za sve žene, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Tagovi: Tugomir Majdak, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
PROČITAJ I OVO
Stara slovenska valuta vrijedna na numizmatičkom tržištu
ZANIMLJIVO
Stara slovenska valuta vrijedna na numizmatičkom tržištu
LJUBLJANA - Slovenija je u Europsku monetarnu uniju ušla 2007. zamijenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar eurom, a sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dosežu značajnu vrijednost na numizmatičkom tržištu.
Ova europska zemlja nudi nevjerojatno niske cijene putovanja željeznicom
PRILIKE
Ova europska zemlja nudi nevjerojatno niske cijene putovanja željeznicom
BERLIN - Tijekom tri ljetna mjeseca svi u Njemačkoj će moći koristiti javni prijevoz za svega devet eura mjesečno. To je dio mjera za smanjenje potrošnje goriva zbog rata u Ukrajini. Ali, pitanje je donosi li to dugoročno nešto.
Francuskoj prijeti nestašica senfa
SENF
Francuskoj prijeti nestašica senfa
PARIZ - Francuze ljetos čeka tužna scena u supermarketima, na policama neće biti senfa.
Deutsche Bank: Dolar je precijenjen
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Dolar je precijenjen
FRANKFURT - Analitičari Deutsche Banka napominju da je dolar trenutno najskuplja valuta na svijetu, a broj dugih pozicija najveći je od vrhunca epidemije.
Dolar pao prema košarici valuta nakon šest tjedana rasta
TJEDNI FOREX
Dolar pao prema košarici valuta nakon šest tjedana rasta
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon šest tjedana uzastopnog rasta, pri čemu se tečaj eura prema američkoj valuti odmaknuo od najnižih razina u pet godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE