GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maja Bonačić: Ministarstvo rada krši zakon

Maja Bonačić: Ministarstvo rada krši zakon
REAGIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2013 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  Jedna mlada majka na Facebook profilu Vlade RH prošloga je tjedna objavila potresno pismo u kojem je odlučila sa svima podijeliti svoje iskustvo života u Hrvatskoj. Nakon toga su uslijedili pokušaji njezine diskreditacije, zbog čega se ponovno odlučila obratiti javnosti.

Njezino obraćanje prenosimo u cijelosti.


Poštovani,

S obzirom da me se pokušava javno diskreditirati pod mojim punim imenom i prezimenom (izašlo je priopćenje u dnevnim novinama i na Facebooku, od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava), samo zato što sam se usudila uputiti konstruktivnu kritiku Vladi, dužna sam javno i odgovoriti. Pritom bih napomenula, da su korišteni i javno objavljeni moji privatni podaci s HZZ-a, lukavo izostavljajući i iskrivljujući ključne podatke (https://www.facebook.com/wwwvladahr/posts/320155288103541?comment_id=1792678&notif_t=feed_comment).

Između ostaloga, navedeno je da mi je PONUĐEN posao, koji sam ja odbila. Tu bih ubacila pitanje Vladi i novinarima koji su to objavili - kako je moguće da jedno ministarstvo tako otvoreno priznaje kazneno djelo (namještanje poslova)?

Dakle, meni je, kao i vjerojatno svim psiholozima koji su na HZZ-u, poslana SMS poruka sadržaja: "Javite se do 6.12.2012. u OS Augusta Cesarca; najava na: xyz, natjecaj za strucnog suradnika. Vas savjetnik XY" (imam sačuvan taj SMS!). Inače, na burzi se trenutno nalazi 1746 društveno-humanističkih stručnjaka. Ta poruka mi je poslana jer sam ja prvotno s dotičnom savjetnicom definirala plan da me za stručno osposobljavanje jedino zanimaju škole (za normalne poslove, naravno, bilo što), jer da mi nema tko pričuvati dijete, koje ne može ići u jaslice. Naime, škola ima nešto kraće radno vrijeme, više praznika pa bih se uspjela nekako snaći plaćajući neku studenticu. Kako mi se u međuvremenu baka (86) doselila u stan, da čuva dijete, odgovorila sam joj sljedećim e-mailom 30.11.2012. (koji isto imam sačuvan!!!):

"Poštovana XY,

samo da se javim da sam primila Vašu obavijest za OŠ Augusta Cesarca pa bih unijela malu promjenu u svoj plan zapošljavanja. Naime, ja sam Vama rekla da stručno osposobljavanje dolazi u obzir samo u školama, čisto iz razloga jer imam dijete koje ne ide u jaslice. Međutim, uspjela sam organizirati dadiljanje pa bih ipak isključila škole iz plana zapošljavanja, čisto iz konkretnog razloga: ja nemam pedagoške kompetencije položene, jer sam znanstveni smjer, tako da nemam puno koristi od polaganja stručnog ispitia iz područja školstva, kada se ne mogu kasnije zaposliti u školi. Umjesto toga, ubacila bih drugo područje.

Naime, kako sam sada prošla dva selekcijska postupka do zadnjeg kruga iz područja upravljanja ljudskim potencijalima te istraživanja tržišta (ti drugi su me odlučili uzeti za honorarnog suradnika - tvrtka XY*), rado bih usmjerila prijave na slično područje interesa. U skladu s time, prijavila sam se danas na oglas Foruma za slobodu odgoja, objavljenome na stranicama HZZ-a, koji upravo traži takav profil zaposlenika. Također, poslala sam otvorene molbe za stručno osposobljavanje 12 različitim velikim kompanijama (Agrokor, Lidl, ZABA, Podravka, Pliva, INA, Atlantic Grupa, VIP, Zagrebačka pivovara, Coca-Cola, Gavrilović i Dukat) u području ljudskih potencijala pa tko zna, možda netko i odgovori. Imam još nekoliko kompanija na popisu, to ću tokom današnjeg dana.

S obzirom da vidite da stvarno aktivno tražim posao, nadam se da je u redu da ipak preskočim oglas koji ste mi predložili za školu? Kažem, prvenstveno jer dugoročno mi to ne pomaže u karijeri i za godinu dana ću opet biti na HZZ-u, bez upotrebljivog radnog iskustva.

Srdačan pozdrav,
Maja Bonačić."
*nije važno ime tvrtke, jer je u međuvremenu angažman propao, zbog manjka financija

Dakle, iz ovog maila je vidljivo:
- da smo primarno definirali plan zapošljavanja u školstvu (suprotno onome što je Ministarstvo izjavilo u medijima)
- da sam AKTIVNO tražila posao i obavijestila o tome svoju savjetnicu (u njihovom priopćenju se navode da sam se javila preko HZZ-a samo na 2 posla)
- da sam bila spremna paralelno raditi dva posla:jedan honorarno, jedan puno radno vrijeme

Naravno, nisam obaviještavala svoju savjetnicu o svim prijavama, jer me ona nije informirala da je to nužno niti je to navedeno u dobivenom popisu obaveza nezaposlene osobe. Međutim, pronašla sam u e-mailu 18 odgovora/obavijesti (dakle, samo odgovora i obavijesti, a znate da većina poslodavaca ne odgovara), ako trebam nekome dokazati istinu, a sigurna sam da imam još više u 'poslana pošta'. Pritom, imajte na umu da neki portali ne obaviještavaju o zaprimljenoj prijavi (npr. bika.net, HZZ).

Na kraju, zanima me odakle Vama pravo da Vi ovako javno objavljujete moje podatke?!?! Članak 37. Ustava kaže nešto sasvim drugo. Pa želim i ja onda uvid u medicinske kartone od svih članova Vlade, barem Ministarsva rada i mirovinskog sustava.

Drugo, koliko je vremena i resursa potrošeno u ove provjere moga lika i djela? Jeste li zato povećali 20% plaće ravnateljima područnih službi HZZ-a, zbog OVAKVOG povećanog obujma posla?!

I na kraju, što sam ja to tako skrivila da sam zaslužila ovakav tretman od Vas? Zato što sam se usudila progovoriti i uputiti kritiku? Je li to poruka koju šaljete građanima - izrazite svoje nezadovoljstvo i biti ćete izloženi medijskom blaćenju? Jer, poštovani, iznošenje neistina u javnim medijima se naziva upravo tako - blaćenje.

Na kraju, cijenila bih kada bi se netko i potpisao iza tih izjava, a ne se sakrivao iza institucija. Zahvaljujem na pozornosti!

Srdačan pozdrav,
Maja Bonačić.

Tagovi: Maja Bonačić, HZMO, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje, HZZ
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu Wall Streeta, no trguje se oprezno jer bi središnje banke uskoro zbog jačanja inflacije mogle zaoštriti monetarnu politiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE