GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mailovi dokazuju: Austrijanci u Ischglu zataškali izbijanje koronavirusa

Mailovi dokazuju: Austrijanci u Ischglu zataškali izbijanje koronavirusa
IZBIJANJE VIRUSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2020 / 21:46
Autor: Siniša Malus
REYKJAVIK - Vlasti na Islandu upozorile su svoje austrijske kolege na izbijanje koronavirusa u poznatom austrijskom skijalištu Ischgl još početkom ožujka.

Austrijanci nisu reagirali promptno i objekt su zatvorili tek tjedan dana poslije ovog upozorenja, pokazuju e-mailovi koji su razmijenjeni na relaciji Island-Austrija, piše Bloomberg.

Dužnosnici Reykjavika poslali su e-poštu austrijskom Ministarstvu zdravlja 4. ožujka upozoravajući da se četrnaest turista vratilo na Island iz Ischgla i da su pozitivni na koronavirus još od kraja veljače, potvrdile su austrijske vlasti ovog tjedna.

Islandske e-poruke sadržavale su detalje o hotelima u kojima su gosti boravili krajem veljače, što je pomoglo da se identificira epicentar virusa u Ischglu.

Poruke otvaraju nova pitanja i vrše veći pritisak na austrijske dužosnike da objasne zašto su čekali devet dana prije zatvaranja mjesta. Masovna tužba u ime više od 5.000 skijaških turista je u proceduri, dok tužitelji i dalje istražuju treba li podizati optužbe za zločinačku nepažnju ili još gore.

Izbijanje zaraze u Ischglu i sve što je uslijedilo srušili su zavjesu na većini vrhunskih apres-ski scena u Alpama, gdje žestoko pijenje obično počinje još u prijepodnevnim satima. Kad se žičare zatvore u odmaralištu zvanom "alpska Ibiza", skijaši se naguraju u barove, dok modeli u bikinijima plešu u ritmu kojeg diktira DJ Oetzi.

Najveći spektakl u odmaralištu bio je koncert na planini na kraju sezone na kojem je nastupio Robbie Williams. Ovogodišnji koncert Erosa Ramazzottija otkazan je.

"Moglo bi se reći da to ne izgleda dobro za njih, s obzirom na to da postoje očigledni problemi za koje se čini da su ih ignorirali", rekao je Mark Lee, odvjetnik specijaliziran za putovanja iz Penningtona nedaleko Londona koji nije uključen u slučaj.

"Vidio sam vremenski tijek događaja u Ischglu i po svemu čini se da tužitelj može zaključiti da je lokalna vlast namjerno ugrozila ljude."

Slučaj Ischgl ima sličnosti s brodovima za krstarenje optuženim da su bili svjesni širenja virusa danima prije nego što su poduzeli smislene akcije kako bi zaustavili njegovo širenje, rekao je Lee.

"Ovo je potencijalno važna priča za više slučajeva i mislim da će mnogi ljudi gledati sa stvarnim interesom kako se ovaj slučaj razvija."

Već je podnesena jedna tužba u ime trideset njemačkih skijaša koja će biti prihvaćena ako austrijski tužitelji odluče podnijeti tužbu.

"Zašto nismo poduzeli mjere kad je već bilo toliko sumnjivih slučajeva do početka ožujka, pitao je Stefan Rastl, bečki odvjetnik koji radi za Nijemce.

"Zašto tirolska vlada nije postupila čim je primila upozorenje s Islanda?"

Teško je naglasiti koliko je važan turizam za šire gospodarstvo u Tirolu, planinskoj austrijskoj provinciji smještenoj između Njemačke i Italije.

Četvrtina regionalne proizvodnje dolazi od uglavnom stranih gostiju koji tamo spavaju, jedu i igraju se. Sela u udaljenim krajevima kao što je Ischgl umirala bi tiho da nema turista zimi i ljeti. Upravo će zato razjašnjavanje ovog slućaja biti od iznimne važnosti.

Tagovi: koronavirus u Austriji, Ischgl, Austrija, Island, Robbie Williams, Eros Ramazzotti, skijanje, zimski turizam
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE