GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Magnetski crni humor Kristiana Novaka

Magnetski crni humor Kristiana Novaka
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2015 / 20:31
Autor: Damir Vujnovac
KOLUMNA - Književno je tržište regije bogato i živo, unatoč lošim vijestima o rezultatima poslovanja izdavača ili tužnoj slici naplate autorskih honorara.
Sajmovi knjiga Beograda, Zagreba i Podgorice (kronološki poredani) privlače one željne dobre pisane riječi, nudeći posjetiteljima i novitete i klasiku po cijeni prihvatljivoj prosječnom čitatelju. Promatraču bi se moglo učiniti da se danas više tiska no što se čita, međutim knjige se kupuju, posuđuju, razmjenjuju, o njima se priča i piše izvan akademskih književnih sredina. Kvalitetu tih djela ne moramo nužno uspoređivati s lokalnim ili svjetskim klasicima, Andrić, Matoš ili Selimović također su, nekad davno, bili mladi autori, manje ili više iskusni i manje ili više uspješni i priznati u širokim čitateljskim krugovima. Suvremeni su autori hrabro zaposjeli prostor koji ih je željno očekivao, donoseći neke nove spisateljske teme i birajući sebi prihvatljive literarne forme.

Jedan od novih, mladih, darovitih, Kristian Novak, stavio je novu zvijezdu na književno nebo svojim romanom "Črna mati zemla" koji se od objave u
veljači 2013. razmilio knjižnicama, čitateljskim klubovima, promocijama knjiga i javnim čitanjima, unatoč svom naizgled lokalno "uzemljenom" naslovu. Sam je naslov dokaz da lokalno narječje ne mora biti prepreka uspjehu djela koje ima snage doprijeti do najtamnijih kutaka čitateljske psihe, preskočiti mentalne i političke granice. Kao i u svakoj drugoj situaciji, volja za razumijevanjem ruši sve jezične barijere i omogućava nesmetano uživljavanje u priču koju Novak, svojim sugestivnim pisanjem, svija oko čitatelja zarobivši svu njegovu pažnju.

Autor svoj magnetski crni humor suprotstavlja stravičnoj situaciji nesnalaženja djeteta među zaredalim smrtima. Crna je zemlja toliko tamna i teška da ju je moguće opipati i mirisati iz slova ovog kroatista, germanista, doktora znanosti i svjetski ovjenčanog karataškog reprezentativca. Črna mati zemla istovremeno je međimurski Twin Peaks, kao i novovjeki Gruntovčani, roman koji vuče vlažni, opori  okus zemlje u ustima, dok ta ista usta istovremeno razvlači u osmijeh začinjen crnicom među zubima.

Ovaj nagrađivani književni dragulj nesmanjenim sjajem blista godinama nakon sušenja boje na sugestivnim naslovnicama (postoje čak tri različite) i nudi nam se odnedavna na slovenskom i mađarskom jeziku, a "prijeti" mu ekranizacija i dug život djela koje to uistinu zaslužuje. Uz Kristiana
Novaka i njemu slične, hrabre i slobodne autore, ne bojim se čitateljske budućnosti.
Tagovi: Damir Vujnovac, Kristian Novak, Međimurje, Beogradski sajam knjiga, Interliber
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE