GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Magnetski crni humor Kristiana Novaka

Magnetski crni humor Kristiana Novaka
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2015 / 20:31
Autor: Damir Vujnovac
KOLUMNA - Književno je tržište regije bogato i živo, unatoč lošim vijestima o rezultatima poslovanja izdavača ili tužnoj slici naplate autorskih honorara.
Sajmovi knjiga Beograda, Zagreba i Podgorice (kronološki poredani) privlače one željne dobre pisane riječi, nudeći posjetiteljima i novitete i klasiku po cijeni prihvatljivoj prosječnom čitatelju. Promatraču bi se moglo učiniti da se danas više tiska no što se čita, međutim knjige se kupuju, posuđuju, razmjenjuju, o njima se priča i piše izvan akademskih književnih sredina. Kvalitetu tih djela ne moramo nužno uspoređivati s lokalnim ili svjetskim klasicima, Andrić, Matoš ili Selimović također su, nekad davno, bili mladi autori, manje ili više iskusni i manje ili više uspješni i priznati u širokim čitateljskim krugovima. Suvremeni su autori hrabro zaposjeli prostor koji ih je željno očekivao, donoseći neke nove spisateljske teme i birajući sebi prihvatljive literarne forme.

Jedan od novih, mladih, darovitih, Kristian Novak, stavio je novu zvijezdu na književno nebo svojim romanom "Črna mati zemla" koji se od objave u
veljači 2013. razmilio knjižnicama, čitateljskim klubovima, promocijama knjiga i javnim čitanjima, unatoč svom naizgled lokalno "uzemljenom" naslovu. Sam je naslov dokaz da lokalno narječje ne mora biti prepreka uspjehu djela koje ima snage doprijeti do najtamnijih kutaka čitateljske psihe, preskočiti mentalne i političke granice. Kao i u svakoj drugoj situaciji, volja za razumijevanjem ruši sve jezične barijere i omogućava nesmetano uživljavanje u priču koju Novak, svojim sugestivnim pisanjem, svija oko čitatelja zarobivši svu njegovu pažnju.

Autor svoj magnetski crni humor suprotstavlja stravičnoj situaciji nesnalaženja djeteta među zaredalim smrtima. Crna je zemlja toliko tamna i teška da ju je moguće opipati i mirisati iz slova ovog kroatista, germanista, doktora znanosti i svjetski ovjenčanog karataškog reprezentativca. Črna mati zemla istovremeno je međimurski Twin Peaks, kao i novovjeki Gruntovčani, roman koji vuče vlažni, opori  okus zemlje u ustima, dok ta ista usta istovremeno razvlači u osmijeh začinjen crnicom među zubima.

Ovaj nagrađivani književni dragulj nesmanjenim sjajem blista godinama nakon sušenja boje na sugestivnim naslovnicama (postoje čak tri različite) i nudi nam se odnedavna na slovenskom i mađarskom jeziku, a "prijeti" mu ekranizacija i dug život djela koje to uistinu zaslužuje. Uz Kristiana
Novaka i njemu slične, hrabre i slobodne autore, ne bojim se čitateljske budućnosti.
Tagovi: Damir Vujnovac, Kristian Novak, Međimurje, Beogradski sajam knjiga, Interliber
PROČITAJ I OVO
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
FOREX
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer su vijesti o porastu broja novozaraženih i uvođenju mjera za suzbijanje širenja zaraze odvratile ulagače od rizičnijih valuta i okrenule ih američkoj, koju smatraju sigurnom lukom.
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi blago oslabili, pri čemu Crobex već treći dan zaredom, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače.

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE