GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska dodatno limitira cijena hrane i prisiljava trgovce da nude obvezne popuste

Mađarska dodatno limitira cijena hrane i prisiljava trgovce da nude obvezne popuste
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 19:43
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Strani trgovci na malo u Mađarskoj, koji se već muče zbog poreza na dobit, ograničenja cijena i obveznog skladištenja ovih proizvoda, procjenjuju učinak najnovije mjere mađarske vlade koja ih obvezuje na ponudu popusta na cijene.

Vlada će obvezati velike lance mješovitom robom da ponude popuste, izjavila je glasnogovornica vlade Alexandra Szentkiralyi na redovnoj konferenciji za novinare 20. travnja, piše BNE Intellinews,

"Poboljšanje podataka o inflaciji već je bilo vidljivo zahvaljujući vladinim mjerama, ali je vlada odlučila uvesti novi alat temeljen na grčkom i francuskom primjeru, klasificirajući osnovne prehrambene namirnice u 20 kategorija kao što su perad, sir, kruh, pekarski proizvodi, povrće , voća i narezaka, najkasnije od 1. srpnja”, dodala je.

Predmetna maloprodajna mjesta morat će ponuditi proizvod po izboru u svim kategorijama najmanje 10% jeftinije od cijene koja je bila na snazi u posljednjih 30 dana prije akcije, prema planu.

Proizvodi moraju biti odabrani za posebne ponude svaki tjedan, osim onih s ograničenom cijenom, kako bi se osiguralo da mogućnost kupnje s popustom pokriva široku paletu proizvoda.

Osim rata i sankcija, vlada je djelomično okrivila previsoke cijene za najvišu inflaciju u Europi – 25,6% na godišnjoj razini u ožujku prema Eurostatu, što je tri puta više od prosjeka EU-a, i inflaciju hrane od 45%, dvostruko više od prosjeka EU-a. i višak dobiti poduzeća. Udruživši se s nadzornikom tržišnog natjecanja GVH, vlada je postavila internetsku platformu za praćenje cijena, koja bi trebala biti pokrenuta 1. srpnja, a čiji je cilj potaknuti konkurenciju i spriječiti pretjerane cijene.

Vlasti su pregledale više od 6000 trgovina otkako su uvedene gornje granice cijena, rekao je Szentkiralyi, dodajući da će se inspekcije nastaviti sve dok su gornje granice cijena na snazi.

Na početku konferencije za novinare, šef ureda premijera, Gergely Gulyas, rekao je da će vlada produžiti gornje granice cijena do kraja lipnja od 30. travnja.

Prethodni vladini dužnosnici povezivali su ukidanje ograničenja cijena sa snažnim dezinflatornim trendovima, ali kako je inflacija usporila tempom manjim od očekivanog, sada su pribjegli populističkom, politički vođenom potezu.

Gornje granice cijena hrane uvedene su prije izbora, postavljajući cijene od 15. listopada kao osnovne. Primijenjeni su na granulirani šećer, brašno BL 55, rafinirano suncokretovo ulje, svinjski but, pileća prsa i leđa te UHT kravlje mlijeko s 2,8% masti. Vlada je u studenom proširila uredbu na krumpir i jaja.

Lokalni promatrači kažu da najnovija vladina mjera ne samo da je u suprotnosti s osnovnim načelima tržišnog gospodarstva, stavljajući dodatno opterećenje na trgovce, nego će biti kontraproduktivna u borbi protiv inflacije jer bi tvrtke mogle rasporediti svoje gubitke na druge proizvode.

U uvjetima godišnje inflacije hrane od 45 posto potrošači su postali sve osjetljiviji na cijene, što se odrazilo i na pad maloprodaje u prvom tromjesečju, što nije ni čudo s obzirom na rekordno visoku inflaciju.

Sustav obveznih popusta mogao bi natjerati trgovce na manje kvalitetne proizvode i tako dovesti do povećanja uvoza.

Najava je došla iz vedra neba i trgovci sada procjenjuju financijski učinak, rekao je čelnik maloprodajne udruge Gyorgy Vamos. Neortodoksna mjera koštat će milijarde forinti gubitaka, što dolazi uz progresivni porez na iznenadnu dobit temeljen na prihodu, gubitke od ograničenja cijena i regulaciju koja prisiljava tvrtke da skladište višu razinu ovih proizvoda ili će se suočiti s kaznama.

Zabrana ukrajinskih žitarica, mesa i voća također bi mogla usporiti pad potrošačkih cijena, smatraju stručnjaci.

Tagovi: Mađarska, zamrzavanje cijena, potrošnja, Viktor Orban, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE