GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lukšić i Džombić: Povezati KAP i Birač

Lukšić i Džombić: Povezati KAP i Birač
POVEZIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2012 / 14:02
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA -  Za poboljšanje saranje Crne Gore i Republike Srpske potrebno je fokusirati se na oblasti saobraćaja, energetike, industrije i turizma, ocijenili su danas premijeri Igor Lukšić i Aleksandar Džombić.
Prema riječima Džombića, za Republiku Srpsku je bitno povezivanje privrednih subjekata, posebno Kombinata aluminijuma Podgorica KAP i Fabrike glinice Birač iz Zvornika.

"Ta saradnja je bitna, zato što naša kompanija koja zapošljava oko hiljadu ljudi, već sarađuje sa KAP-om i izvozi mu dio svoje proizvodnje, zato smo zainteresovani za podizanje proizvodnih kapaciteta u Kombinatu", rekao je Lagumdžija nakon sastanka sa Lukšićem.

Lukšić je kazao da postoji mogućnost daljeg povezivanja rudarskih kapaciteta i aluminijumske proizvodnje.

"Dobro je da se skoncetrišemo na te oblasti saradnje i da pokušamo obezbijediti više stope rasta, a to je moguće samo kroz dalje podsticanje investicija", smatra Lukšić.

Produbljavanje ekonomske saradnje Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom je, prema Lukšićevim riječima, interes naše države.

"Razgovarali smo o mogućnosti uspostavljanja avio linije Banjaluka - Tivat, ili mogućem povezivanju Podgorice i Banjaluke sa Bečom ili Frankfurtom, kao redovnim linijama koje naša avio kompanija ima", rekao je Lukšić.

"Ono što je u srednjem roku izvjesnije je rehabilitacija puta Plužine-Foča, nadam se da ćemo dogovoriti zajednički pristup i učešće u finansiranju, jer je interes da se povežemo što kvalitetnije sa svim ekonomskim segmentima u BiH i RS", naveo je Lukšić.Potrebno je, kako je kazao, i dalje valorizovati energetske potencijale, jer takvi projekti podrazumijevu regionalni pristup zemalja.

Džombić je ocijenio da je nivo saradnje između dvije države dobar.
"Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kako bi naši rafting klubovi na Tari mogli slobodno prelaziti granici, jer sada imaju određene problem", naveo je Džombić.

Tagovi: Kombinat aluminijuma, KAP, Birač, Aerodrom Banja Luka, Aerodrom Tivat, Igor Lukšić, Aleksandar Džombić
PROČITAJ I OVO
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE