GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Rast tereta iznad očekivanja

Luka Koper: Rast tereta iznad očekivanja
DOBAR KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2014 / 12:14
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Luka Koper je u petak objavila rezultate poslovanja u prvom kvartalu pri čemu su svi najvažniji pokazatelji zabilježili rast.
Kroz Luku je prošlo 4,9m tona tereta, što je rezultat iznad očekivanja i 9% viši nego u istom periodu lani. Promet svih tereta je porastao pri čemu je promet kontejnerima, od čega poduzeće ostvaruje najveći dio prihoda, zabilježio rast na skoro 1,6m t (4%) i prihode od 11,2m EUR (25%), dok je promet rasutim teretom ostvario 2m t (6%) i prihode od 9,53m EUR (12%), a generalni teret promet od 0,4m t (3%) i prihode od 9,52m EUR (3%).

Iako je promet vozilima porastao za 14%, prihodi su porasli za samo 1%. Ovo je posljedica pada prihoda od skladištenja vozila uslijed bržeg prometa. Ukupni poslovni prihodi su 8% viši nego u istom periodu lani i iznose skoro 40m EUR. Poslovni rashodi su pritom ostali na približno istoj razini od 31,4m EUR, što je u konačnici dovelo do rasta EBITDA od 21% na 15,4m EUR i rasta neto dobiti od 62% na 7,6m EUR u usporedbi s Q1 2013. O uspješnosti u ovom kvartalu svjedoči i porast marži, pri čemu je EBITDA marža porasla s 34,3% na 38,4%, a neto marža s 12,6% na 18,9%.

Što se tiče burze, dionice Luke Koper su u veljači nakon 5 godina ponovno uvrštene u SBI TOP, slovenski indeks blue-chip dionica pri čemu su kroz prvi kvartal zabilježile rast vrijednosti od čak 59%, zaključno s 31. ožujkom, a od početka godine do danas su ostvarile prinos od skoro 100%.

www.icapital.hr

Tagovi: Luka Koper, kontejnerski teret, pretovar tereta
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE