GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper protiv osnivanja lučke uprave i dolaska stranih koncesionara

Luka Koper protiv osnivanja lučke uprave i dolaska stranih koncesionara
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2014 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Tvrtka Luka Koper koje upravlja jedinom slovenskom komercijalnom lukom protivi se planovima nove vlade o reorganizaciji i uvođenju lučke uprave, kakvu imaju druga pristaništa u svijetu, smatrajući da bi to smanjilo njene prednosti u odnosu na konkurentske luke u sjevernom Jadranu, navode u utorak slovenski mediji.
Izjave ministra prometa Petera Gašperšiča da Europska komisija priprema novu uredbu o regulativi za poslovanje luka koja će liberalizirati pristup lučkim uslugama i zahtijevati veću financijsku transparentnost, te da je zato dosadašnji način upravljanja lučkim kapacitetima u Kopru treba promijeniti i osnovati lučku upravu, u Luci Koper odbijaju, navodi koparski dnevnik "Primorske novice".

U Kopru drže da upravo sadašnja organizacija luke omogućava fleksibilnost i prednost Kopra pred Rijekom, Trstom i ostalim jadranskim lukama.

Europska regulativa dopušta različite modele poslovanja luka, a sadašnji koparski model u kojemu je Luka Koper jedini koncesionar je dobar, o čemu govore poslovni rezultati, te prednost Kopra u odnosu na druge luke u sjevernom Jadranu, stajalište je sadašnje uprave Luke Koper koju vodi direktor Drago Matić, prenose "Primorske novice".

Ljubljansko "Delo" navodi u utorak da se u Kopru boje kako je planirana reorganizacija i osnivanje lučke uprave put koji bi omogućio da koncesiju u Kopru dobiju strane tvrtke, nakon što se u zadnje vrijeme govori da je za ulazak na kontejnerski terminal u Kopru zainteresirana luka Hamburg, te zbog aktualnih kombinacija s investitorima iz Kine koji bi bili spremni ulagati u koparsku luku.

Glasnogovornik Luke Koper Sebastijan Šik izjavio je za "Delo" da sadašnjim ugovorom Luka Koper ima državnu koncesiju na 35 godina koju je potpisala 2008. godine i da se ona odnosi na cijeli prostor Kopra.

"Gradnja novog terminala za kontejnere u idućih 10 godina ne bi imala smisla, a novi bi koncesionar konkurirao Luci Koper", izjavio je Šik, u vezi mogućnosti da se koncesija izda nekom stranom konkurentu pod uvjetom da investira u povećanje lučkih kapaciteta.

Mogućem ulasku stranih koncesionara u Koper protive se i sindikati, a neki stručnjaci ističu da sadašnji model upravljanja lučkim kapacitetima i koncesiju ne treba mijenjati jer se pokazalo da sadašnji model Kopru donosi veću učinkovitost od susjednih luka u Hrvatskoj i Italiji, pa ga nikako ne bi trebalo mijenjati, navodi vodeći slovenski list.

Tagovi: Luka Koper, Peter Gašperšič, Luka Rijeka, Drago Matič, Luka Trst
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
KIKS
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
DUBROVNIK - Crna Gora je prva korona free zemlja u Europi što je zanimljvo medijima diljem svijeta. Tako je CGTN Europa, inače dio kanala China Global Television Network, emitirao vijest o Crnoj Gori, no učinili su ogroman propust.
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
LETOVI
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
ANKARA - Turska je objavila kako će obnova letova unutar zemlje postupno krenuti od 1. lipnja, a ukidaju se i mnoga od preostalih ograničenja uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
TJEDNI FOREX
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura snažno porastao zahvaljujući prijedlogu Europske komisije za pomoć gospodarstvu.
Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma
TESTIRANJA
Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma
ATENA - Grčka je u subotu rekla da će, kad otvori svoje aerodrome turističkom prometu 15. lipnja, na koronavirus testirati sve koji pristižu s aerodroma koje je agencija Europske unije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) proglasila visokorizičnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE