GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luda priča iz Norilska: Rudarenje bitcoina stiglo i do Arktičkog kruga

Luda priča iz Norilska: Rudarenje bitcoina stiglo i do Arktičkog kruga
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 21:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ruska kompanija izabrala je grad Norilsk, smješten iznad Arktičkog kruga, kao centar za rudarenje bitcoina.

Kompanija Bitcluster koji je vlasnik operacija za rudarenje kriptovaluta, planira priširenje aktivnosti nakon što je pokrenuo posao krajem prošle godine.

Ovih dana ruska rudarska operacija Bitcluster predstavljena je u video izvještaju Bloomberga. Grad Norilsk smatra se jednim od najsjevernijih svjetskih naselja, a poznat je po tome što je sjedište tvrtke MMC Norilsk Nickel PJSC. MMC Norilsk Nickel najveći je svjetski proizvođač paladija, a također proizvodi ogromne količine nikla, bakra i platine.

Sada Bitcluster donosi ovoj polarnoj regiji novu vrstu rudarenja dragocjenih resursa.

Suosnivač Bitclustera Vitaly Borschenko u intervjuu je detaljno objasnio da iza projekta rudarenja bitcoina u Norilsku stoje međunarodni interesi. Unatoč činjenici da je arktičko područje Norilska izuzetno hladno, temperature zapravo pogoduju operacijama rudarenja bitcoina prema Bitclusteru, jer pomažu hlađenju samog procesa.

Na web stranici Bitclustera navodi se da tvrtka koristi posebnu nadstrešnicu kako bi zaštitila objekt od hladnog hodnika.

"Topli zrak rudarenja miješa se kako bi spriječio pad snijega", napominje Bitcluster.

Bitcluster kaže da se u pogonu nalaze rudarske platforme u raznim kontejnerima u regiji često prekrivenim vječnim ledom.

Cijena električne energije u ovoj polarnoj regiji čak je 25% jeftinija od one u ruskoj mreži. Norilsk stvara vlastitu električnu energiju iz prirodnog plina i hidroenergije.

Ruska tvrtka kaže da koristi i Antminer S19s te su izgradili modularne podatkovne centre kako bi smjestili ASIC uređaje. Video izvještaj Bloomberga također pokazuje da tvrtka rudarenjem u Norilsku dobiva vrlo jeftinu električnu energiju.

Web stranica Bitclustera napominje da tvrtka dobiva električnu energiju za samo 2,75 rubalja ili 0,039 dolara po kWh.

Izvještaj također ukazuje na to da se u operaciji rudarenja bitcoina koristi napuštena tvornica Norilsk Nickela koja je zatvorena 2016.

"Mjesto je savršeno za rudarenje kriptovaluta: hladno je i područje ima napajanje energijom koje nije povezano ni s jednom ruskom kompanijom, zaključuje Borschenko.

Fotografija: Bloomberg

Tagovi: kriptovalute, Norilsk, Arktički krug, Norilsk Nickel, električna energija, Bitcluster, bitcoin, ripple, ethereum, dolar, MicroStrategy
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinio istarskim vinarima
IZVINJENJE
Vučić se izvinio istarskim vinarima
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se javno izvinio istarskim vinarima.
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
TURIZAM
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
INTERVJU - "Prednost je sigurno blizina tako da će automobili i ove godine biti glavno sredstvo dolaska. Ne zato što aviolinija neće biti, nego zato što vlastiti automobil daje individualizam."
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
PESTICIDI
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
ZAGREB - Nova strategija održivog razvoja poljoprivrede u Europskoj uniji najavljuje drastično smanjenje upotrebe pesticida što će značajno utjecati na velik dio poljoprivrednika, a posebno na vinogradare.
Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
EU TRAŽI RJEŠENJE
Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
ZAGREB - Nakon što je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ovaj tjedan najavila da razmišljaju o uvođenju "Digitalnog zelenog certifikata" za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na razini Unije definitivno traži zajedničko rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE