GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LSE pristao prodati Euronextu Borsa Italianu za 5 milijardi dolara

LSE pristao prodati Euronextu Borsa Italianu za 5 milijardi dolara
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz
PARIZ/LONDON - Londonska burza (LSE) pristala je prodati Euronextu Borsa Italianu za pet milijardi dolara (4,1 milijarde eura).

LSE je prošlog mjeseca ušao u ekskluzivne razgovore s Euronextom nakon što je vlasnik burze u Parizu odbacio konkurenciju Deutsche Boersea i švicarskog rivala SIX.

Dogovor bi mogao približiti LSE korak do dobivanja odobrenja za kupnju dobavljača podataka Refinitiv, vrijednog 27 milijardi dolara, koji je u 45% vlasništvu Thomson Reutersa, matične tvrtke Reuters News. LSE je Borsu stavio na prodaju kako bi ublažio zabrinutost Europske komisije zbog njene kontrole nad europskim tržištem obveznica.

Iako je LSE rekao da bi radije zadržao svoj talijanski ogranak, ostvarit će značajnu dobit na 1,6 milijardi eura koje je platio 2007. godine kupujući Borsu.

Za Euronext, koji među ostalim upravlja burzama u Parizu, Amsterdamu i Dublinu, posao će povećati dioničko poslovanje, kombiniranom grupom operativnih burzi s više od 1.800 uvrštenih tvrtki i ukupnom tržišnom kapitalizacijom od oko 4,4 bilijuna eura.

Borsina platforma za trgovanje obveznicama MTS također će Euronext-u pružiti prvi pokušaj trgovanja s fiksnim prihodom.

"Euronext će značajno diverzificirati svoju kombinaciju prihoda i svoj zemljopisni trag uključujući tržišnu infrastrukturu Italije, zemlje G7 i trećeg najvećeg gospodarstva u Europi", rekao je izvršni direktor Euronext-a Stephane Boujnah u izjavi.

Tagovi: Londonska burza, Euronext, Borsa Italiana, Deutsche Boerse, Refinitiv, Stephane Boujnah
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE