GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Losos prva ekonomska žrtva koronavirusa u Pekingu

Losos prva ekonomska žrtva koronavirusa u Pekingu
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 09:00
Autor: Matej Balen
PEKING – Nakon izbijanja prvog lokalnog epicentra zaraze COVID-19 u Kini u protekla dva mjeseca, na prostoru pekinške veletržnice Xinfadi, Kina je obustavila uvoz lososa iz Europe kojeg sada kineski potrošači povezuju sa zarazom.

Iako eksperti tvrde da sam losos teško da može biti prijenosnik koronavirusa, prisutnost koronavirusa je testovima potvrđena na prostoru tržnice Xinfadi gdje se primao uvozni losos te na daskama na kojima se rezalo lososovo meso. Kineski potrošači su u praksi to brzo povezali s lososom uvezenim iz Europe, te je potražnja za lososovim mesom nestala u nekoliko dana, a svi pekinški supermarketi povlače losos s polica.

Regin Jacobsen, izvršni direktor Bakkafrosta iz Osla je za Reuters potvrdio kako trenutno ne šalju losos u Kinu, dok je isto izjavio i direktor prodaje i marketinga Norway Royal Salmona, rekavši da je sva prodaja prema Kini u zastoju, te se čeka razjašnjavanje situacije.

Prema napisima SCMP-a, genetska ispitivanja sugeriraju da je COVID-19 mogao doći iz Europe, ali da je povezanost lososa i koronavirusa vjerojatno rezultat slučajne kontaminacije na području prometne tržnice pune svježom robom. Prema izvještaju glasnogovornika općinske vlasti u Pekingu, pekinšku tržnicu Xinfadi je u dva tjedna prije zatvaranja posjetilo 200 tisuća ljudi.

Marion Koopmans, voditelj odjela za virusne znanosti na Erasmus University Medical Centre u Rotterdamu je istaknuo kako mnogi europski znanstvenici ne razumiju kinesku formulaciju o „europskom soju koronavirusa“, te pozivaju Kinu da ne koristi formulacije o „europskom virusu“ koje se sve više koriste. Koopmans s nestrpljenjem očekuje objavljivanje genetske sekvence koronavirusa koji je nedavno izbio u Pekingu.

U Pekingu su zatvoreni dijelovi grada te ograničeno kretanje, a škole i fakulteti su zatvoreni. Wei Wei, voditelj luksuznog japanskog restorana u Chaoyang distriktu, u kojemu kao specijalitet poslužuju lososovo meso, izjavio je kako su im sve rezervacije otkazane a prihodi u proteklih nekoliko dana potpuno nestali. Izjavio je kako su se proteklih mjeseci borili sa posljedicama pandemije, te im se posao postupno oporavljao, ali da sada ne može gledati nimalo optimistično na budućnost te će vjerojatno morati zatvoriti restoran.

„Svi japanski restorani u Pekingu su sada na udaru“, ističe Wei Wei s obzirom da mnogi stanovnici u Pekingu ističu kako više neće jesti lososovo meso.

Ali pad prometa u japanskim restoranima se počinje osjećati i u Šangaju. Taniguchi Yoshitada, vlasnik japanskog restorana Makino, ističe kako lososovo meso gotovo da više ne poslužuju, ali i ostalu sirovu ribu.

Tagovi: losos, Peking, koronavirus u Pekingu, Erasmus University Medical Centre, norveški losos, japanski losos, japanski restorani, Šangaj, Covid-19, Xinfadi
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE