GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lončar: Novinarstvo je bilo slobodnije tokom jednopartijske Jugoslavije

Lončar: Novinarstvo je bilo slobodnije tokom jednopartijske Jugoslavije
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2015 / 18:19
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Poslednji ministar inostranih poslova Jugoslavije Budimir Lončar ocenio je danas da je novinarstvo u jednopartiskoj Jugoslaviji bilo slobodnije i sa više pluralizma, nego što je to slučaj u današnjem višestranačju.
"Novinarstvo je danas napustilo moralne principe i krenulo protiv vlastite uloge", kazao je Lončar na današnjoj promociji knjige "Ogledalo moći" u kojoj su sabrani intervjui sa nekada najznačajnijim ličnostima svetske politike koje je, tokom 50 godina duge karijere, pišući za nedeljnik NIN, napravio novinar Hari Štajner.

Lončar je ukazao da se u sveopštoj svetskoj krizi dogodila i izdaja novinarstva.

Promocija knjige bila je organizovana u Muzeju istorije Jugoslavije, u blizini Kuće cveća, što je nekadašnjem šefu diplomatije u vreme kada se nekada zajednička zemlja raspadala, pokrenulo emocije i sećanja.

"Ponovo biti u Beogradu za mene predstavlja veliki izazov i jednu vrstu zbunjenosti. Vraća me u prošlost, vraća me u najznačajnije dane mog života. Vraća me u vreme koje je još sporno za konačnu istorijsku ocenu", kazao je Lončar.

On je rekao da je u Beogradu "iz blizine video kako se sprema atentat na Jugoslaviju", kao i momente kada su Beograd i Jugoslavija bili centar sveta.

Na promociji knjige govorio je i poslednji nemački ambasador u Jugoslaviji Hans-jorg Ajf, koji je ukazao na ugled koji je Jugoslavija imala u svetu, a Štajnerovu knjigu opisao je kao svojevrsni istorijski pregled i svedočanstvo o prethodnih pola veka.

Prema njegovim rečima, ta knjiga predstavlja i bitno usmerenje za sadašnjost i budućnost.

Novinar Politike Boško Jakšić ocenio je da danas nema novinarstva kakvim se bavio Hari Štajner.

"Zenit karijere Harija Štajnera poklapa se i sa zenitom bivše Jugoslavije. Teško da bi Hari uspeo da dodje do takvih svetskih lidera da iza njega nije stajala Jugoslavija i nedeljnik kao što je NIN", kazao je Jakšić, izrazivši nadu da će knjiga delovati inspirativno na mlade novinare i uticati na veću važnost spoljnopolitičkog novinarstva.

Autor knjige "Ogledalo moći" Hari Štajner kazao je da su čitavom novinarskim poslom upravo najznačajnija iskustva za njega bili susreti i poznanstva sa vodećim svetskim ličnostima, poput kancelara Savezne Republike Nemačke od 1969. do 1974 Vilija Branta.

"Neprocenjivo je iskustvo bilo razgovarati sa takvim ličnostima. Teško da su ti razgovori baš bili na ravnoj nozi, ali su uspostavljena bitna poznanstva", kazao je Štajner.

Knjigu "Ogledalo moći" objavila je izdavačka kuća Klio. U njoj se izdvajaju razgovori sa carem Hajlem Selasijem, Modibom Keitom i kraljem Mahendrom o Prvom samitu nesvrstanih zemalja, sa Vladimirom Velebitom o tršćanskoj krizi, sa Hibakušom o nuklearnim katastrofama, Flugbajlom o Berlinskom zidu, Budimirom Lončarom o sastanku šefova diplomatija balkanskih zemalja i Devetom samitu nesvrstanih u Beogradu, Helmutom Šmitom o sastanku bivših predsednika i premijera, Mazovjeckim i Manolićem o ratu u Jugoslaviji.

Kao neposredni učesnici ili svedoci događaja koji su često određivali sudbinu sveta, u knjizi govore i druge značajne ličnosti Vili Brant, Henri Kisindžer, Marko Nikezić, Simon Vizental, Edvard Kenedi, Hans-Ditrih Genšer, Bruno Krajski, Indira Gandi, Margaret Tačer, Ulof Palme, Norodom Sihanuk i Robert Maknamara.

Autor Hari Štajner rođen je 1930. u Beogradu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju (Prva muška).

Studirao je Novinarsko-diplomatsku visoku školu. Radio je u Borbi, Večernjim novostima, NIN-u i Vremenu. Uporedo sa novinarstvom, bio je aktivan u nezavisnim novinarskim organizacijama – prvi predsednik Fonda novinarske solidarnosti, jedan od osnivača NUNS-a, osnivač i direktor Medija centra i predsednik radne grupe za medije Centralnoevropske inicijative.

Tagovi: Budimir Lončar, novinarstvo, Jugoslavija, Boško Jakšić, Hari Štajner, NIN
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE