GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lokalnim turističkim zajednicama preporučeno rezanje troškova i smanjenje plaća

Lokalnim turističkim zajednicama preporučeno rezanje troškova i smanjenje plaća
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Lokalnim turističkim zajednicama se po uzoru na HTZ-ovu središnjicu preporuča rezanje troškova i smanjenje plaća do 30 posto zbog izostanka turističkog prometa uslijed pandemije, rečeno je uz ostalo u petak na koordinaciji MINT-a i HTZ-a sa županijskim turističkim zajednicama.

Ta je koordinacija, kako su izvijestili iz MINT-a (Ministarstva turizma), održana u petak video vezom putem koje su s predstavnicima županijskih turističkih zajednica razgovarali ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli te direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom koronavirusa te negativnom utjecaju na putovanja i turizam, razgovaralo se o daljnjim aktivnostima i postupanjima na svim razinama sustava turističkih zajednica kako bi se održao stabilnim i spremnim za djelovanje po završetku trenutačne situacije, odnosno postupnom aktiviranju ovisno o mjerama zaštite vezanima uz putovanja i turizam.

"U ovoj situaciji bez presedana za hrvatski, ali i svjetski turizam, izuzetno je važna koordinacija kako bi svaki segment i svaka razina turističkog sustava u Hrvatskoj bila spremna pravovremeno se prilagoditi svakoj promjeni. Turizam je oduvijek bio generator razvoja i zato je na svima nama da zajednički pripremamo i koordiniramo aktivnosti kako bi bili što djelotvorniji u procesu do potpune stabilizacije turističkog tržišta", kazao je na koordinaciji ministar Cappelli.

Poručio im je i da će Vlada u skladu s preporukama struke i ovisno o razvoju gospodarske situacije nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi se uz pridržavanje mjera zdravstvene zaštite cjelokupni gospodarski sustav održao stabilnim.

Direktor HTZ-a Staničić izvijestio je o trenutnoj komunikaciji s tržištima putem društvenih mreže objedinjenoj pod oznakom #CroatiaLongDistanceLove, pozivajući i cijeli sustav turističkih zajednica da se priključe toj inicijativi.

"Svjesni smo težine situacije i globalne krize u turističkom sektoru te smo i županijske TZ-ove upoznali s već poduzetim i aktivnostima koje ćemo poduzeti u HTZ-u, uključujući i redefiniranje planova rada te smanjenje troškova poslovanja kao što su plaće, materijalni izdaci i drugo. Isto smo sugerirali i sustavu županijskih turističkih zajednica, jer ovu krizu možemo prebroditi jedino zajedničkim doprinosom i solidarnošću", poručio je Staničić nakon koordinacije.

Kazao je i da informacije sa tržišta, koje HTZ svakodnevno prati, prenose i sustavu TZ-ova, kako bi imale što kvalitetniji uvid u stanje na tržištima i u skladu s time mogli planirati aktivnosti.

Iz MINT-a ističu da se na koordinaciji razgovaralo i o dosadašnjim zakonskim izmjenama u sklopu mjera zbog pandemije te promotivnim aktivnostima i financijskim planovima turističkih zajednica u 2020., a podsjećaju i da se kroz zakonske izmjene omogućilo i podizanje praga zaduživanja turističkih zajednica, koje je do sada iznosilo 10 posto predviđenih ukupnih prihoda.

U skladu s time, MINT i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) zaključili su i sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti poduzetnicima u sektoru turizma, čime je omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a ukupne vrijednosti do 600 milijuna kuna, a za što se mogu prijavljivati i turističke zajednice.

Tagovi: lokalne turističke zajednice, Hrvatska turistička zajednica, Gari Cappelli, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE