GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: Tjedni skok dionica NLB-a na krilima rekordnih rezultata

Ljubljanska borza: Tjedni skok dionica NLB-a na krilima rekordnih rezultata
LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2023 / 20:11
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj su burzi ulagači ovoga tjedna zaključili promet od gotovo 4,5 milijuna eura. Najviše je otišlo na dionice Krke i NLB-a.

Potonje su, nakon rekordnih prošlogodišnjih poslovnih rezultata, na tjednoj razini ojačali gotovo sedam posto. Indeks SBI TOP dobio je postotak.

Indeks najvažnijih kompanija SBI TOP danas je zaključio s blagim padom, a u odnosu na prošli petak dobio je postotak na vrijednosti. Popeo se iznad 1200 bodova i danas se zaustavio na 1200,98 bodova.

NLB Grupa objavila je u četvrtak da je prošle godine ostvarila 446,9 milijuna eura čiste dobiti, što je nova rekordna vrijednost i gotovo udvostručila rezultat iz prethodne godine. Na rezultat poslovanja značajno je utjecalo preuzimanje slovenske Sberbanke, bez tog učinka neto dobit je porasla za 11 posto na 262,8 milijuna eura.

Time je vrijednost dionice NLB-a na tjednoj razini porasla za 6,9 posto. Ove su dionice i ovog tjedna bile među najtraženijima među ulagačima. S njima su sklopili ugovor za približno 1,6 milijuna eura prometa.

Dionice farmaceutske kompanije Krka bile su među najtrgovanijima ovoga tjedna s tjednim prometom od oko 1,6 milijuna eura. Njihova se vrijednost nije mijenjala u tjednoj usporedbi.

Ovaj je tjedan porasla i vrijednost dionice Luke Koper, i to za 1,2 posto. Grupa Luka Koper objavila je u četvrtak da je lani ostvarila rekordnih 313,5 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 37 posto više nego godinu prije. Neto dobit skočila je za 133 posto na rekordnih 74,2 milijuna eura. Pretovar robe u luci također je bio najveći dosad.

Dionice Zavarovalnice Triglav ovaj su tjedan porasle za 0,5 posto, dok se cijena nije promijenila dionicama Cinkarne Celje i Save Re. Zavarovalnica Sava, koja je dio Grupe Sava osiguranje, u utorak je u Mariboru svečano otvorila novu poslovnu zgradu u kojoj je, zajedno s gotovo 600 zaposlenih, sjedište uprave.

Ostale važne dionice pale su u cijeni. Najveći pad od 1,8 posto zabilježile su dionice Telekoma Slovenije. Tvrtka je unaprijedila svoju 4G i 5G mobilnu mrežu u Kranjskoj Gori i Planici, gdje je ovaj tjedan započelo Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju, u očekivanju velikog posjeta navijača iz cijelog svijeta. Za korisnike na području cijele općine Kranjska Gora uspostavljen je besplatni bežični internet.

Dionica Petrola je u tjednoj usporedbi skliznula za 1,3 posto i zaustavila se na 22,60 eura.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE