GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 5,5%

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 5,5%
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 09:07
Autor: SEEbiz / Ilirika d.d.
LJUBLJANA - SBITOP indeks porastao je 5,5 posto od nove godine, a u posljednjih godinu dana 18 posto, što nije loše u usporedbi s 21 postotnim prinosom globalnog W1DOW indeksa, posebno imajući u vidu nižu likvidnost domaćeg tržišta.

Glavne i trenutno zanimljive dionice slovenskog indeksa uključuju dionice društava Sava grupe, Krke, Zavarovalnice Triglav, NLB i Petrol. Povećanje cijena može se očekivati ​​nakon najave iznosa dividendi koju će glavne skupštine najaviti u narednim mjesecima.

Ako zanemarimo sastav indeksa dionica zemalja u okruženju, domaći indeks ostaje najjeftiniji, kao i s najvišim prinosom dividendi, uz nizak dug tvrtki u njemu.
Prinos dividende SBITOP-a kreće se oko šest posto, dok je talijanski FTSEMIB-ov dividendni prinos četiri posto, hrvatski CRO, austrijski ATX i mađarski BUX 3,5, 3,7 i 2,6 posto. Pored najvišeg nivoa isplate dividendi u regiji, domaći indeks ujedno je i najjeftiniji po svim pokazateljima. Omjer P / B i omjer tržišne cijene prema knjizi su 0,98 za SBITOP, dok se omjer talijanskog, austrijskog, hrvatskog i mađarskog indeksa kreće u rasponu od 1,15 do 1,29.

Tvrtke uključene u domaći indeks također su među najmanje zaduženima. Koeficijent neto zaduženosti u odnosu na EBITDA iznosi samo 0,16 i viši je od hrvatskog indeksa u skupini susjednih zemalja. SBITOP, međutim, ima najniže marže i nakon rasta prihoda posljednjih godina je na prosjeku Grupe. Ipak, možemo zaključiti da je domaći indeks u regiji najjeftiniji.

Budući da je Europska središnja banka (ECB) u siječnju ključnu kamatnu stopu ostavila na nula posto, a depozitna stopa na -0,5 posto u siječnju, mogu se očekivati ​​i pozitivni cjenovni pritisci na cijene slovenskih dionica. Članovi Upravnog vijeća ECB-a u svojim govorima izjavili su da možemo očekivati ​​duže razdoblje niskih kamatnih stopa, ali u slučaju promjene, najviše, dodatno smanjenje, a ne povećanje kamatnih stopa.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, njemački ekonomist i predsjedavajući Berlinskog instituta za ekonomska istraživanja DIW Marcel Fratzscher rekao je:

"Živjet ćemo s niskim kamatama još tri ili četiri godine."

Međutim, sve je više ljudi i investitora svjesno da će novac zbog inflacije (koja je u Sloveniji iznosila 1,9 posto u prosincu prošle godine) gubiti na vrijednosti i kupovnoj moći. Ova svijest o niskim i opadajućim kamatnim stopama povećava prinose kako na globalnom, tako i na domaćem tržištu dionica.

Očekuje se da će brojne slovenske tvrtke imati dobru zaradu za 2019. Krka, koja ima najveći 30% udjel u SBITOP indeksu, objavila je poslovnu procjenu za 2019. godinu, gdje se očekuje da će neto dobit Grupe biti 242,1 milijuna eura, što je 39 posto više u odnosu na 2018. U narednih nekoliko tjedana očekujemo rezultate i drugih velikih slovenskih tvrtki - Petrol, Triglav osiguranje, Sava Insurance Group, NLB ...

Tagovi: Ljubljanska borza, SBITOP, Krka, Triglav, Petrol, tržište kapitala, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE