GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza operativno povezana sa SEE Linkom

Ljubljanska borza operativno povezana sa SEE Linkom
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2016 / 15:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju početkom ove godine, Ljubljanska burze (LJSE) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na LJSE, izvijestili su u četvrtak sa Zagrebačke burze.

Time je LJSE postala druga burza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri burze utemeljiteljice (Bugarske, Makedonske i Zagrebačke), te Beogradske burze, koja je operativno pridružena SEE Linku prije nekoliko dana.

Predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec je istaknuo kako su Ljubljanska i Beogradska burza zadnje burze iz regije jugoistočne Europe koje su se pridružile SEE Linku i to vidi kao važan korak prema još intenzivnijoj regionalnoj suradnji. "Manje burze iz regije mogu biti uspješne jedino stvarajući jake međusobne veze na način koji će voditi kreiranju snažnog regionalnog tržišta", kazao je.

SEE Link je projekt koji su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza radi stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima. Te tri burze, kako se navodi, utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim vlasničkim udjelima.
EBRD je osigurao potporu od 540 tisuća eura namijenjenu uspostavi tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s 80 tisuća eura kapitalno osnaživši SEE Link.
SEE Link sustav za razmjenu naloga postao je potpuno operativan krajem ožujka ove godine.

Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI ‒ počeli su se računati početkom travnja, a sastoje se od 10 najlikvidnijih dionica uvrštenih na tri burze. S novim tržištima koja su pristupila SEE Linku, u idućem razdoblju planirana je revizija indeksa kako bi se osigurao čim reprezentativniji pregled tržišta.
Još se tri burze koje su potpisale sporazume o pridruživanju pripremaju za operativno priključivanje SEE Link mreži - burze iz Atene, Banja Luke, Crne Gore i Ljubljane, dok su još neke regionalne burze iskazale interes za pridruživanjem.
Nakon uključenja Ljubljanske burze, SEE Link sustav podržava trgovanje na pet tržišta (bugarskom, hrvatskom, makedonskom, slovenskom i srbijanskom), s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 38,5 milijarde američkih dolara i više od 500 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Trenutačno je na platformu priključeno 27 investicijskih društava, tj. brokerskih kuća iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije, dok je 7 brokerskih kuća članica Beogradske burze u procesu priključenja SEE Linku.

Cilj je čitavog projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Ljubljanska borza, SEE Link, Zagrebačka burza, Beogradska berza, Aleš Ipavec
PROČITAJ I OVO
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
ZAGAĐENJE
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
BRUXELLES - Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE