GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljana: Većine azijskih turista neće biti do listopada

Ljubljana: Većine azijskih turista neće biti do listopada
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / Dnevnik
LJUBLJANA - U Ljubljani ovih dana gotovo nema turističkih skupina iz Azije, neke su otkazale čak i turističke aranžmane koji su planirani tek u listopadu. Otkazi se vrše i iz Italije.

Dok nadležne službe svakodnevno pregledavaju nove slučajeve zaraženih koronavirusom, turistički radnici već su suočeni s brojenjem otkazanih rezervacija. Ako su početkom ožujka ljubljanski hoteli izgledali prilično optimistično, jer tada nije bilo drastičnih otkaza, situacija je sada nešto drugačija.

Prema ljubljanskom Zavodu za turizam, u prva dva mjeseca godine u ljubljanskim turističkim informativnim centrima posjetilo je 189 turista iz Kine, u usporedbi s 331 lani.

"U skoroj budućnosti očekujemo pad posjetitelja iz zemalja zahvaćenih novim virusom", najavila je tada Nina Kosin iz Turizma Ljubljana.

I upravo se to događa, a turistički vodiči sve se više i više zabrinuto upozoravaju, jer neke turističke skupine otkazuju i datume dogovorene za jesen.

"U siječnju i početkom veljače rezervacije su još uvijek dolazile, a zatim samo otkazivanja", opisuje Janez Virant, turistički vodič i član Udruženja regionalnih turističkih vodiča Slovenije.

U svom poslu također radi s azijskim turistima, najčešće vodećim skupinama turista iz Tajvana. Putnički aranžmani obično se pregovaraju izravno s azijskim putničkim agencijama ili preko domaćih agencija. Grupe obično broje do trideset ljudi. Planiraju provesti jednu ili dvije noći u Sloveniji ili na Balkanu, po mogućnosti na Bledu ili Ljubljani, a također će angažirati lokalnog vodiča.

"Na primjer, dogovorio sam aranžmane za četrnaest grupa s jednom od agencija. Svi su otkazani ", kaže John Virant, napominjući kako to nisu samo kratkoročni otkazi.

"Neke su skupine otkazale ture dogovorene za travanj, svibanj, lipanj, kao i rujan i listopad."

Situacija je za sada nešto manje dramatična kod turističkog vodiča Chinatsu Nakajime iz Japana, koji živi u Ljubljani dugi niz godina:

„Početkom ožujka imao sam neke grupe, ali tada su otkazivanja započela. Ali rezervacije koje imam za drugu polovicu godine ostaju. Vidjet ćemo kako će biti.

Procjenjuje da bi Japanci voljeli putovati, ali prije svega su zabrinuti zbog situacije u Europi.

Tagovi: Ljubljana, kineski turisti, azijski turisti, Nina Kosin, NR Kina, Italija
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE