GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

"Ljubavni roman" Ivane Sajko: Nije sve u ljubavi, nešto je i u lovi

KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2015 / 23:35
Autor: Ivane Sajko: Nije sve u ljubavi, nešto je i u lov
ZAGREB - Novi roman književnice i dramatičarke Ivane Sajko "Ljubavni roman", predstavljen u utorak navečer u Zagrebu, analiza je dezintegracije ljubavnog odnosa koji se, suočen s ekonomskom krizom postranzicijske Hrvatske, nalazi na granici financijske, ali i emocionalne izdrživosti.

Roman je upravo objavljen u izdanju nakladnika Meandar Medije, čiji je glavni urednik Branko Čegec istaknuo kako je riječ o "ljubavnom romanu koji to zapravo nije". "Pred nama je roman koji je u mnogočemu sve suprotno od onoga što je sugerirano naslovom: on je naslovljen 'Ljubavni roman' baš zato da ne bi bio ljubavni. On je onoliko ljubavni koliko je danas uopće moguće govoriti o temama ljubavi u socijalnom kontekstu", kazao je Čegec na predstavljanju u Vinyl baru.

 Na odsustvo ljubavi u romanu, koji naslovom sugerira njezinu prisutnost, osvrnula se i prevoditeljica i književna kritičarka Jagna Pogačnik.

"Od prvih je stranica jasno da to nije klasičan ljubavni roman, njegova je priča smještena u hrvatsko sada i ovdje, čime dobija konture socijalnog romana u kojemu Sajko progovara o užasu hrvatske posttranzicije. Sajko lomi ljubavni roman, koji to više nije u kasičnom smislu, a time nagriza ne samo žanr ljubavnog romana, nego i ljubav samu koja je u srži priče", kazala je Pogačnik.

 U kontekstu priče jasno se prepoznaju političke, ekonomske i kulturološke reference konkretno vezane uz hrvatsku zbilju, napomenula je Pogačnik.

"Taj kontekst ima tako jake silnice koje posve uništavaju svaki oblik normalnog prosječnog života kakav se njezini junaci – dvoje nezaposlenih mladih ljudi s tek rođenom bebom – trude živjeti", dodala je.

 "Ono što je važno je tko su junaci te priče: ona i on su žena koja je mogla biti glumica, ali se mora brinuti za dijete i raditi poslove koji su u funkciji marketinga, a on je čovjek koji bi mogao biti pisac i novinar koji to samo povremeno radi. No, ekonomske prilike i njihovo nepristajanje na određene kompromise dovodi ih u stanje kad se nalaze na potpunome rubu. Taj se rub pred kraj romana naprosto mora prekoračiti i oni moraju zakoračiti u nekakav metaforički bezdan, što je ono što im u tom trenutku jedino preostaje", kazala je nadalje Pogačnik.

 "Roman je strukturiran monološki, a dijelom funkcionira i kao žanr socijalnoga romana: u njemu su razni aspekti hrvatskoga društva, sjajno iskušani na primjeru jedne mikrozajednice za koju od početka znamo da je imala šansu i da je mogla biti sretna, samo da je sve bilo drugačije", zaključila je.

 Isječke iz romana čitala je sama autorica, koja se zahvalila na golemom interesu za njegovo predstavljanje.

 Ivana Sajko (1975.) istaknuta je spisateljica i dramatičarka, čije su drame prevedene na niz svjetskih jezika, te postavljene u kazalištu i na radiju diljem svijeta. Suosnivačica je kazališne skupine BAD co. Do sada je objavila zbirku drama "Smaknuta lica" (Meandar, 2001.), dramsku trilogiju "Žena - bomba" (Meandar, 2004.), roman "Rio bar" (Meandar, 2006.), nagrađen priznanjem Ivan Goran Kovačić za najbolje prozno djelo, teorijsku knjigu "Prema ludilu (i revoluciji): Čitanje" (Disput, 2006.), roman "Povijest moje obitelji od 1941. do 1991., i nakon" (MeandarMedia, 2009.), te zbirku drama "Trilogija o neposluhu" (MeandarMedia, 2012.). Dobitnica je Vjesnikove nagrade Ivan Goran Kovačić za prozu, odličja Viteza reda umjetnosti i književnost Republike Francuske, te četvorostruka dobitnica nagrade Marin Držić za dramsko djelo.

Tagovi: Ivana Sajko, Jagna Pogačnik, Branko Čegec, MeandarMedia, ljubav
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE