GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljajić: Kinezi otkazali turističke aranžmane do polovine aprila

Ljajić: Kinezi otkazali turističke aranžmane do polovine aprila
LOŠE VESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 11:08
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su zbog zabrane putovanja iz Kine državljani te zemlje masovno otkazali ranije ugovorene turističke aranžmane za februar, mart i do polovine aprila.

Ljajić je gostujući na TV Prva rekao da za sada nema otkazivanja poslova i ugovora koji su potpisani, ali da ima izvesnog usporavanja realizacije tih dogovora, kao i da je u ovom trenutku stopiran izvoz drveta i drvne građe.

On je rekao i da u Srbiji nije zabeležena povećana prodaja određenih životnih namirnica, kao u nekim delovima Evrope zbog straha od epidemije korona virusa, i da mu je na sastanku sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca rečeno da postoje dovoljne količine zaliha i roba, i da nema potrebe da građani stvaraju lične zalihe.

„Niko ne minimizira opasnost od korona virusa ali kod nas nema nikakve potrebe za takvom vrstom panike i histerije. Nema podataka o povećanoj prodaji određenih vrsta robe a istina je najbolji argument u ovakvoj situaciji koja u čitavom svetu nije jednostavna i najvažnije je da imamo stalnu komunikaciju sa građanima i da ih informišemo na vreme“, kazao je Ljajić.

Ljajić je rekao i da do danas nije bilo otkazivanja avionskih letova iz Srbije prema bilo kojim destinacijama.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija spremna za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini između centralne Srbije i Kosova, ali da nije dovoljno polovično rešenje, već da se takse od 100 odsto koje je uvela kosovska strana potpuno ukinu.

Ljajić je gostujući na TV Prva rekao da je odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije bila politička a ne ekonomska, zato što je „kosovska privreda u velikoj zavisnosti od trgovine i nabavke repromaterijala iz Srbije“, dok u isto vreme privreda Srbije zbog takse od 100 odsto dnevno gubi 1.012.000 evra.

„Po kosovskim podacima 83 odsto od ukupne količine uvezenih žitarica dopremi se iz Srbije, 56 odsto bakra i proizvoda od bakra, 60 posto skroba, slada, kao i trećina hartije“, kazao je Ljajić navodeći da su to podaci pre uvođenja taksi i da je to obrazloženje zašto se najavljena odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija odnosi pre svega na ukidanje taksi na sirovine.

On je rekao da je Kurti tu odluku najavio na veliki pritisak Amerike, zato što se „EU ne bavi toliko zapadnim Balkanom iako su im usta puna zapadnog Balkana“, ali i da je ta odluka nedovoljna zato što je „ono što je potrebno regionu slobodan protok roba u jednom i drugom pravcu“.

„Oni sada plaćaju pšenicu 10 do 20 evra po toni skuplje nego kada su je nabavljali od Srbije. Najedno rešenje nije dovoljno dobro osim da se takse potpuno ukinu i da počnu razgovori. I ovi politički a mi smo spremni i za deo trgovinskih razgovora i za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini između centralne Srbije i Kosova“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, i uz takse od 100 odsto Srbija je Kosovu prodala robu u vrednosti od 730.000 evra, dok je iz Kosova u Srbiju stiglo robe u vrednosti od 217.000 evra.

Ljajić je rekao da će Srbija „prihvatiti svaki sertifikat robe koji je statusno neutralan i u skladu sa Briselskim sporazumom“.

Tagovi: Rasim Ljajić, srpski turizam, kineski turisti, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE