GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Linićevo zazivanje MMF-a šokiralo Kukuriku koaliciju i oduševilo HDZ

Linićevo zazivanje MMF-a šokiralo Kukuriku koaliciju i oduševilo HDZ
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2011 / 21:26
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Za razliku od HDZ-a, gdje se monolitnost u stavovima podrazumijeva, pa su javna iskakanja rijetka, u Kukuriku koaliciji sastavljenoj od četiri stranke nemoguće je nametnuti takvo suglasje te javne razlike u mišljenjima nisu neuobičajeno.

Čak i unutar pojedinih stranaka, a HDZ to, naravno, koristi kao argument protiv svojih političkih protivnika. SDP-ovac Slavko Linić u nedjelju navečer gostujući u Dnevniku Nove TV samouvjereno rekao da će »2012. godini kada vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a«. Opravdao je to činjenicom da MMF daje novac po daleko manjim kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu, pa se stoga »ne trebamo se plašiti MMF-a«.

Linić je svojim nastupom izazvao oduševljenje u HDZ-u, a premijerka Jadranka Kosor, čija je stranka protiv aranžmana s MMF-om, u ponedjeljak je poentirala.

– Linić ima hrabrosti reći ono što Zoran Milanović nema, pravu istinu o njihovu programu i planu. SDP nema nikakav plan za rješavanje problema, pa bi doveo MMF, a to znači smanjivanje plaća državnih i javnih službi do 30 posto. Linić je još prije naznačio otpuštanje 80 posto zaposlenih u državnim i javnim službama, komentirala je predsjednica Vlade koja je na nož dočekala i Linićevo zalaganje za uvođenje poreza na imovinu jer »to bi značilo da svaki naš građanin koji je 40 godina mukotrpno radio i sagradio vikendicu sada i na to morao plaćati porez«.

I dok je Linić svojim nastupom izazvao oduševljenje u HDZ-u, u SDP-u i među koalicijskim partnerima bili su jako iznenađeni. Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić, na kojega nas je uputila glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak kada smo je upitali koji je zapravo službeni stav te stranke, istaknuo nam je kako program Kukuriku koalicije ne predviđa angažman MMF-a.

– Mi smo napravili plan, a imamo i neke projekcije, kako provesti fiskalnu konsolidaciju u srednjem roku i kako to obaviti bez bolnih rezova, kao i bez angažmana MMF-a, naglasio je Grčić.

Podrobno objašnjava kako će Kukuriku koalicija, poštujući i kriterije iz postojećeg Zakona o fiskalnoj odgovornosti, godišnje smanjivati udjel javnih rashoda u BDP-u za najmanje jedan postotni poen, te da će u iduće tri godine zaustaviti rast i početi smanjivati udjel javnog duga u BDP-u. Grčić, međutim, upozorava i na ozbiljna upozorenja koja dolaze od guvernera Željka Rohatinskog, čak i nekih Vladinih savjetnika te drugih financijskih i ekonomskih stručnjaka, kako će zbog visokog deficita i porasta javnog duga, te izostanka reformi koje je trebala provesti ova, HDZ-ova vlada – pred novu vlast biti stavljen težak zadatak da uvjere financijere da Hrvatskoj ne sruše kreditni rejting.
   
– Crni scenarij je da ih ne uspijemo uvjeriti u to da možemo bez rezova i MMF-a konsolidirati državu te da se dogodi pad kreditnog rejtinga. U tom slučaju, MMF bi bio neizbježan ali onda bi se znalo tko je za to odgovoran– neozbiljnost i nečinjenje sadašnje vlade, zaključuje Grčić.

www.novilist.hr

Tagovi: Slavko Linić, Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Branko Grčić, Kuukriku koalicija, Željko Rohatinski, HDZ, MMF, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE