GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Likan: Mala ponuda i velika potražnja za nekretninama u regiji

Likan: Mala ponuda i velika potražnja za nekretninama u regiji
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2023 / 08:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ideja o povezivanju tržišta u regionu dobija sve veći zamah u svim ekonomskim djelatnostima, pa i u industriji nekretnina, koja se možda najbrže razvija i prilagođava.

Čvrsto pozicionirana u zemljama Adria regije, globalna kompanija Colliers uveliko je prepoznala potencijal i prednosti objedinjenog regionalnog tržišta nekretnina.

O potencijalnoj integraciji Colliers Adria i o uspjehu Colliers-a na tržištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, govorila je Vedrana Likan, managing partner Colliers Hrvatska, i osnivačica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju za srspki časopis i portal Real Estate Magazine.

- Kako na svjetskom, tako i na regionalnom nivou, u Colliersu postoji čvrst osjećaj zajedništva i suradnja na koju smo jako ponosni. Svakodnevno surađujemo s kolegama iz regije, delimo znanja i iskustva, sklapamo partnerstva na pojedinim projektima, a sve sa ciljem pružanja najkvalitetnije moguće usluge našim klijentima. Ovu povezanost vremenom ćemo sigurno produbiti kroz dalju saradnju i potencijalnu integraciju. Oformili smo tim top ljudi u čitavoj Adria regiji, uključujući Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju i Grčku, koji radi na razvoju zajedničkog pristupa velikim globalnim klijentima i novim tržištima. Prije desetak godina na taj način pristupili smo tržištima Kine i UAE, a rezultati tog rada danas su vidljivi kroz snažnu prisutnost upravo investitora iz tih zemalja u našoj regiji. Sada na radaru imamo novi set ciljanih tržišta, ali i osnaživanje i produbljivanje odnosa sa nekim od najvećih igrača na objedinjenom Adria tržištu, kazala je Likan.

Šta vidite kao prednosti objedinjenog Adria tržišta nekretnina i koji trendovi su trenutno aktuelni?

- Dinamika svijeta komercijalnih nekretnina savršeno se ogleda upravo na tržištu Adria regije, koja se nalazi na izvrsnom geografskom položaju, zbog čega je zanimljiva investitorima i brojnim kompanijama. U čitavoj Adria regiji izrazito je velika potražnja i nedovoljna ponuda u svim tržišnim segmentima. Sve to dovodi do smanjenog volumena transakcija komercijalnih nekretnina, ali ne i do smanjenja interesa investitora, naprotiv.

U našoj regiji, u office segmentu, najveća koncentracija ponude i potražnje je u glavnim gradovima. Situacija u svakom od naših velikih gradova različita je, ali i vrlo slična, s primjetnim sve većim utjecajem svjetskih trendova koji podižu standarde regionalnog tržišta. Što se tiče trgovačkog i industrijskog segmenta, svjedočimo širenjima na sekundarne lokacije, pri čemu retail sektor model poslovanja prilagođava utjecaju internetske trgovine. Kao i uredski prostor, i trgovine prolaze kroz određenu tranziciju, a planovi ekspanzije na postojećim i novim tržištima jako su naglašeni. HTL sektor u regionu postaje zanimljiv investitorima, posebno zato što je ponuda smještaja u višim kategorijama nešto slabija. Veliki internacionalni brendovi već su počeli da ulaze na ovo tržište, tako da, uz već poznatu Hrvatsku i Crnu Goru, više ni za Albaniju ne možemo reći da je neotkriveno tržište za svjetske investitore i hotelske brendove. Posljednjih mjeseci goruća tema je tržište stambenih nekretnina. Zahvaljujući inflaciji i nedostatku ponude, cijene kvadrata su značajno porasle.

Gradnja novih stambenih nekretnina još je ispod nivoa na kojoj je bila prije posljednje ekonomske krize, dok je, istovremeno, potražnja velika. Zanimljivo je da je u BiH, uz Srbiju i Hrvatsku, upravo ovaj sektor najaktivniji.
Ako gledamo presjek trenutne situacije u Adria regiji, vidljiv je nedostatak investicionih i razvojnih proizvoda u svim segmentima, pogotovo kada je riječ o modernijim kvadratima A klase. Takođe, u perspektivi, ESG agenda bit će jedan od najvažnijih pravaca razvoja tržišta nekretnina u regiji, kazala je Likan.

Tagovi: Vedrana Likan, Colliers, tržište nekretnina, cijene nekretnina, Schengen, porez na nekretnine
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE