GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leković: Skandale u HND-u vide oni koji ih nastoje proizvesti

Leković: Skandale u HND-u vide oni koji ih nastoje proizvesti
HND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2015 / 15:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković reagirao je u subotu na ocjene nekih medija vezano za najavljenu konferencije za novinare o pravomoćnoj sudskoj presudi po tužbi novinarke Karoline Vidović Krišto protiv udruge Zagreb Pride, a koje je HND suorganizator, istaknuvši kako je to izmišljeni medijski "skandalu" kojim se HND-u i njemu osobno imputira pristranost.
Dio medija neprofesionalno je i zlonamjerno reagirao na najavu da će HND biti suorganizator konferencije za novinare na kojoj će se problematizirati odluka Županijskog suda u Osijeku, kojom je utvrđeno da je udruga Zagreb Pride tekstom "Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine", objavljenim na mrežnim stranicama udruge, povrijedila dostojanstvo, čast i ugled novinarke Krišto, te joj je dužna isplatiti neimovinsku štetu u iznosu od 30 tisuća kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove, navodi Leković u priopćenju.

Na konferenciji za novinare u HND-u u ponedjeljak 13. srpnja, će se odluka suda problematizirati u kontekstu "sužavanja prostora slobode govora, cenzure medija i urušavanja sustava zaštite ljudskih prava", ustvrdio je.

Uz predstavnike Zagreb Pride-a i još nekoliko udruga, na konferenciji će kao predsjednik HND-a govoriti i Leković te odvjetnica Vesna Alaburić, priznata stručnjakinja u oblasti medijskog prava, koji će se osvrnuti na profesionalni/novinarski i pravni aspekt slučaja, dodaje se u priopćenju iz HND-a.

Referirajući se na članak objavljen u petak na novinskom portalo direktno.hr pod naslovom "Novi skandal u HND-u: organiziraju pressicu protiv nepodobnog člana", Leković je istaknuo kako je riječ o neutemeljenim optužbama na HND za napade na svoju članicu, "i to zbog toga što je 'nepodobna'".

"Iako ne znaju što ćemo nas dvoje govoriti, HND i ja osobno u dijelu medija smo optuženi da napadamo svoju članicu Katarinu Vidović Krišto i to zbog toga što je 'nepodobna'", kazao je.

"Time pokušavaju postići dojam da brane novinarsku profesiju i novinarku Karolinu Vidović Krišto od zapravo nepostojećih napada HND-a i mene osobno", dodao je Leković.

Napomenuo je kako je u dva i pol mjeseca na čelu HND-a barem desetak puta u intervjuima i izjavama ponovio svoj osobni i stav HND-a da je otkaz na HTV-u "nama navodno nepodobnoj" Vidović Krišto, te nakon toga Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan, "onako kako je obrazložen, apsolutno neutemeljen".

"Toliko o 'nepodobnosti'", istaknuo je Leković.

Novinarka Karolina Vidović Krišto dobila je u siječnju na HRT-u izvanradni otkaz ugovora o radu zbog "osobito teške povrede radne obveze" vrijeđanjem glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, nakon što je 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je u naslov glasio "u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju".

"U Statutu HND-a jasno piše (članak 7) da su, između ostalih, temeljni zadaci HND-a: ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; čuvanje ugleda i dostojanstva profesije", ističe Leković u priopćenju.

"Nigdje u statutu HND-a ne piše da predsjednik i Udruga trebaju šutjeti o moguće spornim slučajevima i izbjegavati raspravu ukoliko je na bilo koji način u te slučajeve uključena neka članica ili član HND-a", istaknuo je predsjednik HND-a.

Leković je poručio da, kao predsjednik HND-a, neće dopustiti podjelu na one koji su članovi HND-a i one koji to nisu, niti podržavati "zabijanje glave u pijesak" i "netalasanje" kao oblik (ne)djelovanja.

Tagovi: Saša Leković, HND, Hrvatsko novinarsko društvo, Karolina Vidović Krišto, Vesna Alaburić
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE