GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ledo na meti Atlantic Grupe i Podravke

Ledo na meti Atlantic Grupe i Podravke
PRESLAGIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2017 / 08:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon Agrolagune, u kojoj sada 51 posto dionica tvrtke drži Dubravko Grgić te s njime povezane tvrtke Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje, što je posljedica REPO ugovora koja je nastupila prije otvaranja postupka izvanredne uprave, istu bi sudbinu mogle doživjeti i druge tvrtke u Agrokorovu vlasništvu.

Iako u ovom trenutku njihovo preuzimanje nije moguće jer je aktiviran lex Agrokor, konzultanti smatraju da interes vjerovnika za ulazak u vlasničku strukturu, nakon što se precizno definiraju njihova potraživanja i izradi plan restrukturiranja, zasigurno postoji. To bi im bila, složni su, i najbolja opcija.

- Moguće je da bi nekome odgovarao ulazak u vlasničku strukturu Jamnice, Leda ili Roto dinamica, ali ne mogu sada jer se mora poštivati zakonska regulativa. To je stvar pregovora, veličine dugova i plana restrukturiranja koji treba napraviti. Povjerenik Agrokora odabrat će savjetnike te onda, uz dozvolu vjerovničkog vijeća, treba vidjeti što je najpovoljnije za vjerovnike i Agrokor - govori za Jutarnji list Dragan Munjiza, koji smatra da je vjerovnicima s visokim potraživanjima jasno da im se ona umanjiti te da će se dugovi vraćati u ratama. U tom je slučaju, nastavlja, možda bolje ući u vlasništvo neke Agrokorove tvrtke. 

Zvijezda, Jamnica, Ledo, Roto dinamic i njihovi pandani u susjedstvu, nastavlja Munjiza, dobre su tvrtke u koje bi banke vjerovnici mogle nevoljko ući. S druge strane, vjerovnici proizvođači mogli bi ulaskom u vlasničku strukturu nešto i zaraditi.

- Podravki bi Jamnica bila super, kao i Ledo Atlanticu. Franck prodaje kavu putem Roto dinamica, pa bi njima možda ta tvrtka bila komplementarna. I Atlanticu i Podravki zanimljivi su, zapravo, i Ledo, i Jamnica, i Zvijezda, i Roto dinamic, ali vrlo teško da ih mogu dobiti u stopostotno vlasništvo jer nisu jedini vjerovnici. Alca je također veliki vjerovnik i profilira se prema logistici, tako da ne vjerujem da bi oni htjeli imati neku tvornicu. No, vjerujem da bi, kad bi se potraživanje pretvorilo u vlasnički udio, mogli svoj udio dalje preprodati - smatra Munjiza.

Gledajući strateške intencije, Podravka bi, kaže i Željko Perić, bila zainteresirana za Ledo, ali to je pitanje veličine i njezinih resursa jer je on krupan zalogaj. I Jamnica je odlična tvrtka, kaže Perić, no problem Jamnice i Leda je što su dominantno na domaćem tržištu jer se Agrokor nije pretjerano trudio oko izvoznih aktivnosti. Podravka i Atlantic, pak, izražavaju želju za internacionalizacijom. I on pretpostavlja da će jedna od opcija biti da se potraživanja pretvore u kapital i u tom bi slučaju dobavljači Konzuma postali suvlasnici.

- To je dobro privremeno rješenje. Nakon toga dobavljači mogu dio Konzuma prodati konkurentima, tako da više nitko u Hrvatskoj neće imati više od 20 posto tržišnog udjela. Konzum ima 30 posto tržišnog udjela, a to je prevelika snaga prema domaćim proizvođačima i njima neće biti u interesu da netko naslijedi tu poziciju - smatra Perić.

Damir Novotny sličnog je stava, pa tako i on uočava kako je malo vjerojatno da bi se pretvorbom potraživanja u vlasnički udio ili iz operativnog poslovanja mogli namiriti svi vjerovnici u kratkom roku. Zbog toga vjeruje da će neki od vjerovnika pokušati aktivirati svoja tajna jamstva ili će povjerenik Ante Ramljak predložiti prodaju udjela u tvrtkama koje imaju neku tržišnu vrijednost.

- Sad bi bilo povoljno vrijeme za to. Javljaju se i američki i engleski fondovi, oni kupuju dionice Leda, Jamnice i Belja koje će kasnije vjerojatno preprodati - kaže Novotny te dodaje kako bi bilo dobro da u drugoj fazi Atlantic ili Podravka budu konsolidatori te da uspiju preuzeti prehrambena proizvodna poduzeća.

Tagovi: Ledo, Atlantic Grupa, Podravka, Dragan Munjiza, Željko Perić, Jamnica, Agrolaguna, Belje, Franck, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:LEDO-R-A, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Još jedan dan slabog prometa s negativnim predznakom na Zagrebačkoj burzi.
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
NAUTIČARI
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
PULA - Stožer je krajem protekloga tjedna donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu, žale se jahtaši.
Dolarov indeks blago ojačao
FOREX
Dolarov indeks blago ojačao
LONDON - Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, jer američko-kineske napetosti i porast novih slučajeva koronavirusne zaraze navode ulagače na oprez.
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi su blago oslabili, uz nastavak skromnog obujma trgovanja uoči skorašnjeg početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
SIGNALI
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
ZAGREB - Da je Hrvatska među najtraženijim inozemnim turističkim destinacijama na tržištu Francuske pokazuju podaci MisterFly-a, jednog od najvećih francuskih online distributera specijaliziranih za prodaju aviokarata, najam vozila i hotelski smještaj, izvijestila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE