GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lazović i Pejanović Đurišić najplaćeniji crnogorski ministri

Lazović i Pejanović Đurišić najplaćeniji crnogorski ministri
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2016 / 09:19
Autor: SEEbiz / CdM / Pobjeda
PODGORICA - Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović najplaćeniji je kadar u Vladi Crne Gore. Njegovi ukupni godišnji prihodi od 25.767 eura, samo po osnovu rada u izvršnoj vlasti, jedan i po put su veći od prihoda njegovog kolege vicepremijera Duška Markovića, koji zarađuje 16.242 eura.
To proizilazi iz imovinskih kartona ministara, koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije, piše Pobjeda.

Lazović je ujedno i jedan od najbogatijih crnogorskih ministara, budući da iz različitih izvora na nivou godine on zaradi čak 34.206 eura. Ispred njega je samo ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić čiji ukupni prihodi na godišnjem nivou iznose 38.636 eura. Među ministrima sa najvećim godišnjim prihodima, osim njih dvoje, nalaze se još ministarka nauke Sanja Vlahović sa 24.527 i ministar ekonomije Vladimr Kavarić sa 20.856 eura.

Po osnovu mjesečnih zarada u Vladi, Lazoviću se godišnje isplati 13.620 eura i dodatnih 4.239 za dopunski rad. Kao član Kolegijuma za pregovore za pristupanje Evropskoj uniji zarađuje 4.908 eura. Dodatnih 3.000 eura dobija od Tenderske komisije za kapitalne projekte, a kao vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu zaradi 4.238 eura.

Lazović godišnje prihoduje još i 4.200 eura po osnovu rentiranja stana. U njegovom imovinskom kartonu se navodi i da posjeduje oročeni štedni ulog u banci u visini od 75.000 eura. Za razliku od njegovih, izvori prihoda Duška Markovića svode se isključivo na Vladu koja mu za obavljanje funkcije potpredsjednika godišnje isplaćuje 12.553 eura i dodatnih 3.689 za članstvo u Kolegijumu o pristupanju Crne Gore EU.

Odmah nakon Lazovića slijedi ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji godišnje zaradi 19.184 eura za rad u Vladi, odnosno 20.856 ukupno, ako se uzmu u obzir svi njegovi prihodi.

Kavariću na osnovu plate ministra godišnje pripada 11.365 eura, dok na osnovu drugih prihoda, takođe u Ministarstvu ekonomije, zarađuje ukupno 1.819 eura. Kao član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte godišnje zaradi 6.000, a kao predavač na Univerzitetu Donja Gorica 1.170 eura. Kavarić godišnje prihoduje i 502 eura po osnovu dividendi. Sa 18.346 eura godišnjih prihoda, koji se svode isključivo za rad u Vladi, slijedi ministar saobraćaja Ivan Brajović. On na osnovu ministarske plate zaradi 12.346 eura i još 6.000 kao član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Njegov kolega na čelu Ministarstva za održivi razvoj i turizam Branimir Gvozdenović od tog resora godišnje prihoduje 11.976 eura, a od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte 6.000. Gvozdenović, takođe, nema druge izvore finansiranja.

Ukupni godišnji prihodi ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića iznose 15.778 eura. Osim ministarske plate koja godišnje iznosi 11.952 eura, Numanović kao kopredsjedavajući Mješovite komisije za sprovođenje ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori zarađuje 3.826 eura.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić za rad u Vladi prihoduje 15.432 eura. Međutim, sa svim izvorima iz kojih se finansira, njen godišnji budžet doseže čak do 38.636 eura.

Na osnovu plata u Ministarstvu ona zaradi 12.432 eura, dok kao član Savjeta za članstvo u NATO dobije još 3.000 eura. Kao redovan profesor na Elektrotehničkom fakultetu dodatno prihoduje 3.792 eura i 804 na magistarskim i doktorskim studijama Univerziteta Crne Gore. Za rad na međunarodnim naučnim projektima godišnje zaradi 16.608 eura. Dodatnih 2.000 eura Pejanović-Đurišić prihoduje od rentiranja stana. Ministarka odbrane posjeduje i neoročeni štedni ulog od 19.380 eura.

Njena koleginica na čelu Ministarstva nauke Sanja Vlahović prihoduje 14.049 eura za rad u Vladi, dok iz svih izvora iz kojih se finansira zaradi 24.527 eura.

Na osnovu funkcije ministarke ona godišnje prihoduje 11.772 eura. Kao članica Savjeta za nauku na nivou godine ona zaradi 2.277 eura, dok joj u vidu honorara ustanove visokog obrazovanja i nauke isplaćuju 7.680 eura. Ministarka nauke na nivou godine zaradi još 2.798 eura na ime autorskih prava.

Ministri pravde Zoran Pažin, prosvjete Predrag Bošković, zdravlja Budimir Šegrt i kulture Pavle Goranović najslabije su plaćeni ministri, budući da njihovi godišnji prihodi za rad u izvršnoj vlasti iznose manje od 10.000 eura.

Najniži platu koja na godišnjem nivou iznosi 8.268 eura prima ministar kulture Pavle Goranović. On godišnje zaradi još i 1.200 eura na ime autorskih prava.

Kao ministar zdravlja Budimir Šegrt godišnje primi 9.546 eura i još 1.200 kao profesor na Medicinskom fakultetu. Prihodi ministra prosvjete Predraga Boškovića svode se isključivo na ministarsku platu, na osnovu koje godišnje zaradi 9.590 eura. Bošković, međutim, posjeduje gotovinu u iznosu od 56.000 eura.

Njegov kolega na čelu Ministarstva pravde Zoran Pažin kao čelnik tog resora godišnje prihoduje 9.651 euro. Pažin zarađuje dodatnih 5.310 eura kao član Sudskog savjeta. On je ove godine prijavio i jednokratne isplate od Udruženja sudija Crne Gore za izradu Priručnika o profesionalnim standardima (1.392 eura), kao i od Uprave za kadrove za rad u Komisiji za javni konkurs (40 eura). Pažin ima i gotovinu u iznosu od 12.000 eura.

Tagovi: Milica Pejanović Đurišić, Vujica Lazović, Duško Marković, Vladimir Kavarić, Zoran Pažin, Branimir Gvozdenović
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE