GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lani 8 milijuna nekomercijalnih turističkih noćenja u kućama i stanovima

Lani 8 milijuna nekomercijalnih turističkih noćenja u kućama i stanovima
NOĆENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2015 / 08:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U nekomercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj prošle je godine boravilo 460,2 tisuće turista, koji su ostvarili gotovo 8 milijuna noćenja, a 65,4 posto dolazaka i 54 posto noćenja u tim su objektima ostvarili strani turisti.
Pokazuje to istraživanje Državnog zavoda za statistiku o nekomercijalnom turističkom prometu u kućama i stanovima za odmor koje DZS provodi od 1996. temeljem izvještaja koje ispunjavaju turističke zajednice grada/općine ili naselja za područje svog djelovanja.

Time su obuhvaćeni vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji koji borave u kućama i stanovima za odmor, i to u dijelu tih objekata koji se ne iznajmljuje gostima.

Iz DZS-a naglašavaju da podaci za 2014. nisu usporedivi s prethodnim godinama jer se promijenila metodologija odnosno tim su istraživanjem prošle godine obuhvaćeni i turisti koji borave u ostalim objektima u kojima se usluga smještaja ne naplaćuje, primjerice kod stanovnika turističkoga grada/općine, bez obzira na razdoblje sezone, što prije nije bilo.

U kućama i stanovima za odmor prosječno je prošle godine ostvareno 17 noćenja po prijavljenom turistu, pri čemu su domaći ostvarili 23, a strani 14 noćenja.

Ipak, stranih je turista u nekomercijalnim smještajnim objektima prošle godine bilo više, 65,4 posto od ukupnog broja ili njih gotovo 301 tisuća, naspram 159,3 tisuće domaćih ili 34,6 posto od ukupnog broja, a slično je i s noćenjima, 54 posto noćenja ili 4,3 milijuna ostvarili su stranci, dok su 46 posto ili 3,6 milijuna ostvarili domaći.

U strukturi noćenja stranih turista koji su boravili u tim objektima tradicionalno su najviše ili 44 posto noćenja prošle godine ostvarili Slovenci, a slijede ih Nijemci s udjelom u noćenjima od 11,1 posto te turisti iz Bosne i Hercegovine s 8 posto.

Srbi su u tim objektima imali udjel u noćenjima od 5 posto, Austrijanci od blizu 5 posto, Mađari 4,2 posto, a Talijani 3,5 posto.

Prema županijama, najviše ili 58,2 posto od ukupnih prijava turista u nekomercijalnim smještajnim objektima zabilježeno je na područjima dvije županije, u Zadarskoj županiji (35 posto) i Primorsko-goranskoj (23,2 posto).

Od ukupnog broja noćenja 5,1 milijun ili 64,7 posto u nekomercijalnim smještajnim objektima prošle su godine ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća paušalno, od čega su 62 posto noćenja ostvarili domaći turisti, a 38 posto stranci.

U vezi toga, iz DZS-a napominju i da se s obzirom da se broj noćenja osoba za koje se boravišna pristojba plaća paušalno ne može točno ustanoviti, taj podatak procjenjuje u turističkoj zajednici na temelju raspoloživih informacija i spoznaja o kretanju spomenute vrste prometa.

Tagovi: nekomercijalna turistička noćenja, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE