GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lalovac: Razmišlja se i o zabrani kreditiranja u drugim valutama

Lalovac: Razmišlja se i o zabrani kreditiranja u drugim valutama
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2015 / 10:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Boris lalovac izjavio je u četvrtak da se razmatraju sve opcije za rješenje problema dužnika u švicarskim francima, među kojima je i mogućnost da se donese poseban zakon o stambenom kreditiranju i zabrani financiranje u drugim valutama.
Lalovac je uoči sjednice Vlade novinarima na Markovom trgu kazao i da će se u danas naći s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem s kojim će razgovarati o svim opcijama.

"Ja ću se danas naći s guvernerom, jer on je nudio i neke druge modele. Ono što je bitno reći je da ćemo mi vjerojatno ići s nekakvim zakonskim rješenjima, razmatramo da možda donesemo poseban zakon o stambenom kreditiranju i da zabranimo takvo financiranje u drugim valutama", izjavio je Lalovac.

Ministar financija novinarima je kazao da će s guvernerom "danas nastaviti intenzivne razgovore, tako da ćemo vrlo brzo izaći s nekim modelom", uz napomenu da su "sve opcije na stolu".

HNB je u srijedu objavio analizu o kreditima u CHF i nekim mogućnostima državne intervencije, u kojoj se analiziraju učinci pet opcija rješenja problema dužnika u CHF, među kojima je financijski najneisplatljiviji tzv. mađarski model, odnosno konverzija svih valutno indeksiranih kredita (i CHF i euro) u kunske. Takav bi model, po procjenama HNB-a, međunarodne pričuve Hrvatske smanji za više od 70 posto, odnosno one bi pale ispod 3 milijarde eura, što bi moglo imati nesagledive posljedice na ukupno gospodarstvo.

Među analiziranim opcijama je i ona o preugovaranju postojećih kredita na temelju aktualne tržišne vrijednosti nekretnina i trenutne kreditne sposobnosti dužnika, koja se ocjenjuje kao 'najmanje bolna'.

Na upit da li će fiskiranje tečaja franka za korisnike kredita na razini od 6,39 kuna na razdoblje od godine dana unijeti nered u sustav, odnosno da se već postavljaju pitanja zašto se primjerice ne fiskira i tečaj eura za izvoznike na 10 kuna ili zašto se tečaj od 6,39 kuna za franak ne primjenjuje na sve, Lalovac je kazao da ne želi o takvim špekulacijama.

"Nama je bitno da riješimo stambeni fond. Jako puno ljudi je zamrznulo svoju imovinu u tom stambenom fondu i ne želimo da budu robovi, moraju imati opciju izlaza", kaže ministar financija te ističe da se ne može dozvoliti da ako netko ima stan i dogodi se poremećaj na tržištu postane "vječni rob, da cijeli život otplaćuje i da nikad ne može otplatiti taj stan".

"Država mora intervenirati i država će intervenirati. O tome se radi, a ne govorim o ovim špekulacijama je li jedan ili pet ili deset. Mi moramo riješiti da građani ne budu robovi bankarskog sustava, da im cijeli život plaćaju, a nikad ne otplate taj stan", zaključio je Lalovac.

Tagovi: Boris Lalovac, krediti u francima, krediti u eurima, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, HNB
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE