GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lajkovi na Facebooku predviđaju karakterne osobine

Lajkovi na Facebooku predviđaju karakterne osobine
KORELACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2013 / 11:34
Autor: SEEbiz / RSE
LONDON - Seksualnost, političke sklonosti pa čak i inteligencija se mogu iščitati iz stvari koje lajkate na Facebooku, navodi se u jednoj studiji.
Istraživači sa Sveučilišta Cambridge su koristili algoritme kako bi predvidjeli religijsko opredjeljenje, političke sklonosti, rasu i seksualnu orijentaciju pojedinaca.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu PNAS je ponudilo iznenađujuće točne osobne portrete, tvrde istraživači.

Rezultati bi trebali alarmirati korisnike Facebooka i borce za privatnost na internetu. U istraživanju je sudjelovalo 58 tisuća volontera koji su osim svojih lajkova i demografskih podataka ispunili i psihološke testove koji su dizajnirani s ciljem da istaknu osobine ličnosti pojedinca.

Facebook lajkovi su ubačeni u algoritam skupa sa podacima dobivenim iz testova ličnosti.

Algoritmi su se pokazali 88 posto točnim u određivanju muške seksualnosti, 95 posto točnim u razlikovanju afroamerikanaca i 85 posto točnim u razlikovanju republikanaca od demokrata. Kršćani i muslimani su ispravno razvrstani u 82 posto slučajeva, a bračni status i sklonost opojnim sredstvima je predviđen s točnošću između 65 i 73 posto.

Linkovi na koje su korisnici rijetko klikali jasno otkrivaju ove atribute. Manje od pet posto homoseksualaca je kliknulo na linkove za potporu homoseksualnih brakova. Umjesto toga algoritmi su prikupili ogromne količine lajkova vezanih uz muziku i televizijske emisije kako bi kreirali osobne profile korisnika. Na vidjelo su izašle i neke neobične korelacije.

„Krumpirići u obliku spirale su u korelaciji sa visokom inteligencijom, a korisnici koji vole Viteza tame imaju manje prijatelja na Facebooku,“ rekao je autor istraživanja David Stillwell.

Ovo istraživanje će biti muzika za uši tvoraca društvenih mreža koji žele zaraditi što više novca od korisnika uz pomoć personaliziranog marketinga.

No istraživači su upozorili da digitalni profili koje korisnici otvaraju također ugrožavaju privatnost.
​​
„Cijenim  automatizirane preporuke knjiga i to što Facebook odabire najrelevantnije priče za moj newsfeed. Međutim, mogu zamisliti situaciju u kojoj će isti ti podaci i tehnologija biti korišteni za predviđanje političkih stavova ili seksualne orijentacije, što ugrožava slobodu izražavanja pa čak i život,“ kaže Michael Kosinski, glavni istraživač ovog projekta.

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje korisnici mogu uraditi, kaže Stillwell.

„Facebook lajkovi su sami po sebi javni, ali nije točno da vas Facebook prisiljava da ih učinite javnim, imate izbor da promijenite svoje postavke privatnosti.“

Stillwell naglašava da rezultati istraživanja imaju implikacije koje nadilaze društvene mreže i mogu se odnositi na sve digitalne zapise, od povijesti pregledanih stranica do upita za pretraživanje.

„Ovo istraživanje treba alarmirati sve one koji misle da su postavke privatnosti rješenje za zaštitu podataka na internetu. Moramo iz temelja preispitati koliko podataka svakodnevno dobrovoljno podijelimo,“ kaže Nick Pickles, direktor kampanje za zaštitu privatnosti Big Brother Watch.

„Dijeljenje lajkova ili stranica se ne čini jako nametljivim, ali to omogućava da se pojedinci kategoriziraju i da se predvidi njihovo ponašanje u područjima koja su daleko osjetljivija i osobnija nego što ljudi misle.“

„S druge strane, jasno je da će nedostatak transparentnosti o tome kako se koriste podaci korisnika dovesti do posve opravdane bojazni da će se naši podaci koristiti u komercijalne svrhe,“ zaključuje Pickles.

Tagovi: Facebook, lajkovi, lajkanje, psihološki testovi, Sveučilište Cambridge, Big Brother Watch
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
GUVERNER
Vujčić: Ne vidim neki veliki rizik od inflacije
ZAGREB - "Vidim rizike koji proizlaze iz ovih cijena koje vidimo u ovom trenutku na tržištu obveznica, nekretnina gdje se velik dio novca prelio pa i kriptovalute."
Azijska tržišta: Indeksi opet pali, investitori vjeruju u državnu pomoć Evergrandeu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi opet pali, investitori vjeruju u državnu pomoć Evergrandeu
TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, no ne tako oštro kao prethodnih dana jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti pomoći tamošnjoj kompaniji Evergrande, ako to bude potrebno.
Wall Street oštro pao uoči sjednice Feda
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao uoči sjednice Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači plaše posljedica mogućeg kolapsa kineske kompanije Evergrande i jer su nervozni uoči sjednice čelnika Feda.
I u pandemijskoj 2020. rasli prihodi trgovina na malo mješovitom robom
MALOPRODAJA
I u pandemijskoj 2020. rasli prihodi trgovina na malo mješovitom robom
ZAGREB - Prihodi trgovina na malo mješovitom robom u Hrvatskoj u 2020. godini premašili su 40 milijardi kuna, što je za 306 milijuna kuna više nego u 2019., podaci su Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz kojih je vidljivo da čak i u godini koju je obilježila pandemija i djelomično zatvaranje gospodarstva, to tržište bilježi trend blagog rasta.
Cijene nafte pale prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 74 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržitima prema 74 dolara zbog nesklonosti ulagača riziku koja je poduprla dolar i obnove većine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE