GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Nismo pri kraju s povećanjem kamatnih stopa

Lagarde: Nismo pri kraju s povećanjem kamatnih stopa
ECB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 17:48
Autor: SEEbiz

FRANKFURT - Vijeće Europske središnje banke (ECB) još nije pri kraju s podizanjem kamatnih stopa, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde nakon sastanka Vijeća. Istovremeno, u svjetlu previranja u bankarskom sustavu, osigurao je da su banke u europodručju u znatno boljem položaju nego 2008. Ipak, ECB će učiniti što je potrebno da održi financijsku stabilnost.

Središnje tijelo monetarne politike eura danas je, unatoč potresima na financijskim tržištima posljednjih dana, ostalo na zacrtanom putu zaoštravanja monetarne politike i podiglo glavnu kamatnu stopu u eurozoni za 0,5 postotnih bodova.

No, ublažio je smjernice glede daljnjih poteza monetarne politike. Umjesto eksplicitne prognoze dodatnih poskupljenja, odlučan osigurati što brži povratak inflacije na ciljanu razinu od dva posto u srednjem roku, napisao je da će zaključci ovisiti o procjeni inflacijskih izgleda u svjetlu najnoviji ekonomski i financijski podaci, dinamika temeljne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.

Predsjednica ECB-a Lagarde rekla je novinarima nakon sjednice da današnja odluka o podizanju kamata nije donesena jednoglasno. Prema njezinim riječima, tri-četiri člana Vijeća izrazila su neslaganje jer će im trebati više vremena da sagledaju postojeće stanje.

No, u svjetlu nedavnih napetosti u bankarskom sustavu, koje su se iz SAD-a preselile u Europu, Francuskinja je rekla da nema kompromisa između financijske i cjenovne stabilnosti. “Napravili smo ono što smo planirali”, jasna je bila i to argumentirala tvrdnjom da će inflacija, prema prognozama, predugo ostati snažno iznad srednjoročnog cilja od dva posto.

Prema njezinim riječima, Vijeće ECB-a još ima dosta vremena za podići kamatne stope kao odgovor na inflaciju. No, priznala je da se "u ovom trenutku ne može precizno definirati daljnji put monetarne politike". "Odluke će ovisiti o podacima", dodala je, prenose strane novinske agencije.

ECB je danas objavio najnovije prognoze u vezi s inflacijom i gospodarskim rastom. Očekivanja glede inflacije su nešto povoljnija, a predviđa se da će rast BDP-a ove godine biti veći, ali nešto niži u iduće dvije godine, uglavnom zbog negativnih učinaka zaoštravanja monetarne politike. No, Lagarde je upozorila da su projekcije pripremljene i prije najnovijih potresa na financijskim tržištima koji unose novu nesigurnost u prognoze.

Predsjednik ECB-a istaknuo je kako je posljednje usporavanje ukupne izmjerene inflacije ponajprije posljedica popuštanja pritisaka na cijene energenata, dok inflacija hrane nastavlja jačati, a temeljna inflacija, odnosno bez cijena energije i hrane, također ostaje visoka. To pokazuje da inflatorni pritisci prodiru u sve segmente gospodarstva, potaknuti pritiscima na plaće i činjenicom da poduzeća unatoč inflaciji uspijevaju održati visoku profitabilnost.

U tom je svjetlu Lagarde još jednom pozvala eurozemlje da odmah i koordinirano počnu povlačiti državnu potporu kućanstvima i stanovništvu kako cijene energenata budu padale jer će se u protivnom srednjoročni cjenovni pritisci pojačati, što će zahtijevati odlučnije zaoštravanje. monetarne politike.

Pritom, prema njezinim riječima, u gospodarskom rastu, unatoč očekivanom jačanju gospodarske aktivnosti u nastavku ove godine, prevladavaju rizici da će rast biti manji od prognoziranog. Jedan od mogućih uzroka nižeg rasta je produljeno trajanje napetosti na financijskim tržištima.

U vezi s potonjim, Lagarde je ponovila da je bankarski sektor u europodručju otporan sa snažnom pozicijom kapitala i likvidnosti. Dodala je kako je zbog svih promjena posljednjih godina u potpuno drugačijem stanju nego 2008. godine.

Unatoč tome, ECB je spreman reagirati po potrebi kako bi održao cjenovnu i financijsku stabilnost u eurozoni, a prema riječima Francuskinje, za to ima odgovarajuće alate. Podsjetila je da je ECB u prošlosti već pokazao kreativnost u odgovoru na likvidnosne probleme banaka, koje trenutno ne vide.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE