GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: ECB pozorno prati tečaj eura

Lagarde: ECB pozorno prati tečaj eura
EURO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) pozorno prati implikacije jakog eura, kazala je u četvrtak bančina čelnica Christine Lagarde, potvrdivši da namjeravaju u cijelosti upotrijebiti paket poticajnih mjera kako bi eurozona izašla iz recesije.

Na današnjoj sjednici ECB je očekivano potvrdio sve tri kamatne stope, uključujući onu ključnu na rekordno niskih nula posto. Potvrđena je i negativna kamatna stopa na depozite, na 0,5 posto.

Banka i dalje namjerava kupovati obveznice u vrijednosti 1.350 milijardi eura, barem do kraja lipnja 2021., kao što je objavljeno na sjednici u srpnju.

Naznake drugog vala epidemije u Europi loš su znak za gospodarstvo i pretežu rizici u smjeru pogoršanja izgleda, konstatirala je Lagarde, ali su ECB-ove procjene za ovu godinu blago poboljšane zahvaljujući ponajprije poboljšanoj osobnoj potrošnji.

ECB sada za ovu godinu predviđa pad gospodarstva za osam posto, dok je u lipanjskim projekcijama predviđao pad od 8,7 posto.

Procjene za 2021. i 2022. uglavnom su nepromijenjene, uz očekivani rast aktivnosti za pet odnosno 3,2 posto, navode u ECB-u.

Banka nije mijenjala procjenu godišnje stope inflacije u 2020., potvrdivši je na 0,3 posto, no očekuje da će se u idućim mjesecima zadržati u negativnom području. Cijene su u kolovozu u eurozoni pale prvi puta od svibnja 2016.

Prema prvim procjenama Eurostata, godišnja stopa inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) spustila se u kolovozu na minus 0,2 posto, sa srpanjskih 0,4 posto, napominju u ECB-u.

Banka pozorno prati implikacije snažnog eura, poručila je Lagarde s tiskovne konferencije.

Euro je nedavno dosegnuo oko 1,20 dolara, najvišu razinu u više od dvije godine, zbog više čimbenika, uključujući reakcije na novi pristup inflaciji američke središnje banke, usvojen u kolovozu, nakon što je EU postigao dogovor o fondu za oporavak gospodarstava od koronakrize.

Lagarde je naglasila da neće komentirati tečaj eura i napomenula da rizik deflacije nije uključen u nove prognoze ECB-a.

"Dakako da zbog negativnog pritiska na cijene koju stvara aprecijacija eura moramo pozorno pratiti situaciju i o tome je upravni odbor opsežno raspravljao", rekla je čelnica središnje monetarne institucije eurozone.

Pokušaji usmjeravanja tečaja uvijek su rizični, napominje Reuters, dodajući da će četiri člana vijeća, uključujući Lagarde i glavnog ekonomista ECB-a Philipa Lanea, nastupiti u javnosti u sljedeća 24 sata.

To pokazuje da se ECB, u slučaju loše reakcije tržišta, sprema blago prilagoditi današnju poruku, dodaje agencija.

Banka je poboljšala procjenu inflacije u 2021., na jedan posto. Procjena za 2022. potvrđena je na 1,3 posto.

Upitana hoće li ECB možda mijenjati poticajne mjere, Lagarde je kazala da članovi vijeća smatraju da su postojeće mjere "efikasne i uspješne" i da će vjerojatno biti iskorištene u cijelosti.

"U sadašnjim okolnostima nedvojbeno su velike šanse da će biti upotrijebljena kompletna omotnica PEPP-a", kazala je, referirajući se na Pandemijski program kupnje obveznica vrijedan 1.350 milijardi eura.

Tagovi: Christine Lagarde, euro, eurozona, tečaj eura, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE