GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kvote za uvoz radne snage nedostatne, građevinari radnike razgrabili u dva dana

Kvote za uvoz radne snage nedostatne, građevinari radnike razgrabili u dva dana
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2016 / 15:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - "Iako pozdravljamo odluku Vlade koja je uvažila zahtjev HGK, HOK-a, HUP-a i sindikata te odobrila dodatne kvote za zapošljavanje stranih radnika, nakon analize stanja na terenu utvrdili smo da su kvote nedostatne", upozorava potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj te apelira prema Vladi RH da odobri kvote koje će zadovoljiti potrebe na tržištu rada.
„Suočeni smo s valom iseljavanja radnika iz Hrvatske. Odlaze nam čitave obitelji. Uz to što je ovo velik demografski, predstavlja i golem ekonomski problem. Naše gospodarstvo ne može biti konkurentno ako gospodarstvenicama ne osiguramo dostatnu radnu snagu", kaže Čagalj.

Zlatko Sirovec, predsjednik Udruženja graditeljstva HGK, kaže da je kvota koju su građevinari dobili nedostatna jer tržište građevine trenutno traži nekoliko tisuća novih radnika, tako da bi se i kvote trebale odobravati u brojkama prema stvarnom stanju potražnje.

„Kvota od 500 radnika neprihvatljivo je premala. Ta se kvota doslovce razgrabila u dva dana, što dovoljno govori o tome koliki je interes građevinskih tvrtki za radnicima svih građevinskih zanimanja", rekao je Sirovec, dodavši da bi hitno trebalo povećati kvote za uvoz radne snage, što bi olakšalo poslovanje i pojačalo aktivnosti u građevinskom sektoru u kojem je trenutni nedostatak radne snage limitirajući faktor.

„Kvota odobrenih 70 vozača teretnih vozila u tekućoj je godini, iako nekoliko puta veća od prethodne, doista nedostatna za održivi razvoj hrvatskog prijevozništva koje je i uz to već osjetno manje konkurentno od onoga u neposrednoj blizini", kaže Darko Vukadinović, predsjednik Udruženja cestovnoga teretnog prometa HGK. Dodaje da je u posljednjih godinu dana došlo do odljeva kvalitetnog vozačkoga kadra iz Hrvatske, liberalizacijom tržišta pojedinih zemalja Europske unije, prije svega Njemačke. „Ne postoje precizni podaci o broju odlaska vozača – procjenjujem da je ih je otišlo oko tisuću", smatra Vukadinović.

Prema Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., za nova zapošljavanja odobreno je 2300 dozvola. Najveći broj dozvola, njih 1500, pripao je sektoru brodogradnje. Mate Lukas, v. d. predsjednika Strukovne grupacije brodogradnje, strojogradnje i metaloprerađivačke industrije HGK, smatra da je odobrena kvota od 1500 radnika dovoljna i da će članovi Strukovne udruge biti zadovoljni.

Tagovi: Kvote za uvoz radne snage, Mirjana Čagalj, Sektor za graditeljstvo, promet i veze
PROČITAJ I OVO
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika središnjih banaka.
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE