GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kvarnerski ugostitelji: Promet nam se srozao preko noći

Kvarnerski ugostitelji: Promet nam se srozao preko noći
KRAJ SEZONE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 10:38
Autor: Siniša Malus
KRK - Boraveći ovih dana na Sjevernom Jadranu, imao sam priliku razgovarati s nekolicinom ugostitelja koji jednoglasno poručuju - sezona je praktički završena.

Svi u jedan glas tvrde - promet im se gotovo preko noći - sredinom protekloga tjedna - prepolovio. Naravno, bilo je to nakon odluka Austrije i Slovenije da svoje turiste poziovu na povratak u matične države. Dani koji su uslijedili nisu donijeli pozitivne promjene.

Iako je promet u smjeru Krka i jučer bio popriličan što znači da gosti i dalje dolaze, očito je da su fizički pokazatelji jedno, a izvanpansionska potrošnja nešto sasvim drugo. U manjak "kvalitetnih" gostiju može se uvjeriti svatko tko je posljednjih tjedana boravio na krčkim plažama. Višak smeća znači samo jedno - turisti kupuju piće i štošta drugo u trgovinama i to konzumiraju na plažama.

Primjećuju to i vlasnici restorana koji pomalo zatvaraju priču što se tiče ove godine.

- Vjerojatno će mi restoran raditi još samo tjedan ili dva jer ovo ima sve manje smisla, rekao mi je vlasnik jednog od krčkih restorana.

Zanimljivo, za svoje nevolje ne optužuje samo Austrijance i Slovence, već i netransparentnu komunikaciju Nacionalnog stožera, a o čemu smo i mi na SEEbizu iscrpno pisali u kolumni prije dva dana.

- Da su na vrijeme postavili jasna pravila igre, ne bismo došli u ovu situaciju, jasan je.

Konobari se, pak, već pripremaju za jesenski odlazak na austrijska skijališta i to već potkraj listopada. Radne snage u Hrvatskoj ionako nema dovoljno, a nastavi li se ovako, mnogi će morati dobro razmisliti što će iduće sezone. To podjednako vrijedi i za vlasnike ugostiteljskih objekata i za radnike.

Jer, kao što nam reče jedan vlasnik restorana, srpanj i prvi dio kolovoza bili su pozitivni, ali nenadoknadiv je gubitak travnja, svibnja i lipnja. A, kako se čini, niti rujan neće donijeti ništa dobra.

Tagovi: Kvarner, hrvatski turizam, izvanpansionska potrošnja, otok Krk
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE