GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kvarner: U siječnju čak 29% više noćenja

Kvarner: U siječnju čak 29% više noćenja
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2015 / 14:23
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Kvarner je u siječnju zabilježio odlične turističke rezultate s porastom turističkih dolazaka za 23 posto u odnosu na siječanj prošle godine te porastom noćenja za 29 posto, istaknula je u ponedjeljak direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov na konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.
Po ranije objavljenim podacima Hrvatske turističke zajednice, Kvarner je u siječnju posjetilo ukupno 20.754 turista, koji su ostvarili ukupno 63.090 turističkih noćenja.

U siječnju je Kvarner posjetilo 10.120 domaćih turista, što je 15,6 posto više nego u prvom mjesecu prošle godine, a sa 31.464 noćenja u plusu su za 27,5 posto.

Veći se postotni porasti bilježe kod stranih gostiju, kojih je u siječnju bilo 10.634 i ostvarili su 31.626 noćenja, što je i u dolascima i noćenjima porast za oko 31 posto.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera ističe kako je rast turističkog prometa zabilježen sa svih najjačih emitivnih tržišta, primjerice talijanskog za čak 44 posto, austrijskog 7 posto, slovenskog 14 posto i njemačkog 16 posto, a znatno je povećan dolazak i turista iz dalekih zemalja poput SAD i Južne Koreje.

Kako je najavljeno, turistički potencijali Kvarnera bit će predstavljeni na turističkom sajmu u Muenchenu, koji se održava ovaj tjedan, a nakon toga i na sajmovima u Berlinu, Moskvi i Beču.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo dobrim turističkim rezultatima, a prokomentirao je i tvrdnje karlovačkog župana da hrvatska Vlada forsira Platak kao zimski centar, zbog toga što je u Primorsko-goranskoj županiji, dok minorizira centar Bjelolasica.

Vlada je prepoznala Platak kao projekt od strateškog interesa i to na inicijativu Primorsko-goranske županije, kaže Komadina i dodaje da Vlada do sada u Platak nije uložila ni lipe, već su do sada uložena sredstva Primorsko-goranske županije, bilo izravno, bilo kroz Županijsku upravu za ceste ili Goranski sportski centar.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju Regionalnog športsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak, a koja uključuje i zahvate poput izgradnje sustava za zasnježivanje, skijaških staza i poligona za daskanje, žičara, građevina ugostiteljsko-turističke namjene, itd.

"To što mi želimo od Gorskog kotara i Platka stvoriti centar izletničkog i sportskog turizma Hrvatske mislim da je opravdano", rekao je Komadina.

Tagovi: Kvarner, hrvatski turizam, Opatija, Rijeka, Krk, Irena Peršić Živadinov, Zlatko Komadina
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE