GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurspahićeva predstava "Pad" propituje izdaju Vukovara

Kurspahićeva predstava
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2016 / 12:12
Autor: propituje moguću izdaju Vukovara
ZAGREB - Redatelj Miran Kurspahić svojim hrabrim kazališnim autorskim projektom 'Pad', praizvedenim u subotu u ZKM-u, preispituje najveću tabu temu Domovinskog rata - opsadu i pad Vukovara te postavlja pitanje o odgovornosti tadašnjeg političkog i vojnog vrha za vukovarsku tragediju, donoseći i oštru kritiku njihova ponašanja i (ne)djelovanja.

Predstava Mirana Kurspahića 'Pad' vrlo je ozbiljan, snažan i važan kazališni komad, u kojem se danas, gotovo 25 godina poslije, prvi puta u hrvatskom kazalištu na kritičan način, ali mirnim i savjesnim tonom preispituju uvjeti koji su doveli do opsade i pada Vukovara, najveće tragedije Domovinskog rata.

No to je i promišljeni i angažirani komad jer u njemu Kurspahić i glumačka ekipa ZKM-a na čelu s izvanrednim Milivojem Beaderom u ulozi Mile Dedakovića Jastreba, jednog od zadnjih zapovjednika obrane Vukovara, umjetničkim sredstvima otvoreno propituje ispravnost i utemeljenost odluka tadašnjeg državnog vrha u vezi obrane Vukovara, postavljajući pitanja je li Vukovar izdan i da li su se civili - tisuće Vukovaraca i djece – možda mogli spasiti.

Također, tokom predstave provlači se kritika tadašnje političke garniture, ali i neizgovoreno pitanje o njihovoj odgovornosti za vukovarsku tragediju. S padom Vukovarom, kako pokazuje Kurspahić s odličnom glumačkom ekipom ZKM-a, pale su i sve moralne i druge vrijednosti, pa predstava jasno poručuje da se moramo suočiti s Vukovarom kao simbolom rata i mitskim mjestom nastanka hrvatske države te s našom cjelokupnom prošlošću kako bismo nesmetano mogli krenuti dalje.

Predstava je smještena u dane uoči pada Vukovara i temelji se na originalnim transkriptima Dedaković – Tuđman te nekim nadopisanim sekvencama. Sastoji se od dva, odnosno, tri dijela, a ispričana je na gotovo eksperimentalan način, jer se radnja istodobno odvija na dvije scene, glavnoj i bočnoj, pa donosi dvije različite perspektive – jednu iz raskošno uređenog Predsjedničkog ureda u Zagrebu i drugu iz mučne atmosfere Dedakovićeva stožera u Vinkovcima.

Svaka ta perspektiva jednako je važna, vrijedna i zanimljiva, i publika bi trebala sagledati pitanje ZKM-ovog kazališnog Vukovara s obje strane kako bi dobila cjeloviti dojam o ideji predstave. Tek tada bi u potpunosti mogla nastaviti pratiti treći fabricirani dio, koji se odvija u glavnom Tuđmanovom stožeru, smještenom u mračni podzemni bunker ispod opkoljenog Zagreba. Tek tada postaje jasno zašto se predstava ne zove 'Pad Vukovara' nego jednostavno 'Pad'. Jer ne govori samo o padu grada nego o padu vrijednosti, padu morala, padu ideja.

Predstava je posebno kritična spram tadašnje političke vrhuške, a provlači se tokom sva tri dijela. U prvom dijelu, kad Mile Dedaković Jastreb iz svog štaba u Vinkovcima uoči pada Vukovara u telefonskim razgovorima s generalom Antunom Tusom, pukovnikom Karlom Gorinšekom, predstojnikom ureda predsjednika Hrvojem Šarinićem, ministrom Gojkom Šuškom i predsjednikom Franjom Tuđmanom upozorava na sve veću opasnost i očajnički traži pomoć u ljudstvu i oružju, prokazuje se sva pragmatičnost, surovost i neosjetljivost visoke politike. Ta pragmatičnost i cinizam potvrđuje se primjerice Gorinšekovim riječima upućenim Dedakoviću 'Budi miran!', a posebno u sceni mučenja Dedakovića koji je bio lažno optužen za suradnju s KOS-om, krađu 300 tisuća njemačkih maraka i veleizdaju Hrvatske.

Za to vrijeme u paralelnom, stiliziranom svijetu Tuđmanova štaba na Pantovčaku, smještenom na velikoj sceni ZKM-a, vješaju se umjetničke slike, nose se torbe pune novca, elegantne tajnice jedu bajadere i kuhaju kave, političari ležerno razgovaraju o sutrašnjem danu, a u pozadini se smjenjuju prizori Tuđmana kako igra tenis ili se sunča, pojavljuju se i Manolić i Glavaš, vrše se egzekucije. Je l' koga briga za Vukovar?

Foto: Zekaem

Tagovi: Miran Kurspahić, Vukovar, Pad, Mile Dedaković Jastreb, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Milivoj Beader
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE