GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurbegović: Sarajevska berza planira uspostavu tržišta novca

Kurbegović: Sarajevska berza planira uspostavu tržišta novca
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2013 / 16:18
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Tokom 2013. godine Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) planira provesti značajne aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj domaćeg tržišta kapitala, rekao je direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović, prenose agencije.
On je kazao da se planovi mogu podijeliti u tri grupe: prvo, mjere usmjerene ka jačanju strane ponude vrijednosnih papira, zatim aktivnosti s ciljem veće transparentnosti na tržištu kapitala, te aktivnosti na polju edukacije.

- U pogledu mjera za jačanje strane ponude vrijednosnih papira, planiramo poduzeti aktivnosti na uspostavi i oživljavanju tržišta novca, tačnije tržišta kratkoročnih vrijednosnih papira. Pod kratkoročnim vrijednosnim papirima smatraju se vrijednosni papiri sa rokom dospijeća ispod jedne godine i zbog njihove velike likvidnosti vrlo blizu su gotovom novcu, ali, ipak, treba imati na umu da se ne radi o novčanom tržištu u kolokvijalnom smislu te riječi. Pored toga, SASE je učesnik radne grupe pri Ministarstvu finansija FiH čiji je cilj da se pokuša riješiti problem (ne)likvidnosti u domaćoj privredi. U tu svrhu postoje dva moguća pravca djelovanja - uspostava sistema za multilateralne kompenzacije sa jedne, i/ili uspostava tzv. berze potraživanja sa druge strane – kazao je Kurbegović.

Berza će nastojati da pokrene i diskusiju o emisiji tzv. narodnih obveznica, jer, kako kaže Kurbegović, ovaj instrument, koji je popularan u nekim državama EU-a, a o kojem se razgovara i u susjednoj Hrvatskoj, može značajno doprinijeti kako privrednom razvoju FBiH, tako i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

- Druga grupa aktivnosti SASE u 2013. odnosi se na povećanje nivoa transparentnosti poslovanja kompanija, gdje u odnosu na razvijena tržišta imamo određene deficite. Naš cilj je emitentima ponuditi efikasnu i jeftinu platformu za zakonom propisano izvještavanje - periodične finansijske izvještaje, tzv. ad-hoc informacije (cjenovno osjetljive informacije) i sl.Treći segment aktivnosti odnosi se na organizirani pristup edukaciji učesnika na tržištu. Tu, u prvom koraku, nastojimo doprijeti do univerziteta kako bi u saradnji sa njima educirali buduće kadrove i dali doprinos finansijskom opismenjavanju budućih generacija – kazao je direktor SASE.

Kurbegović napominje da će poseban akcent u 2013. godini biti stavljen na pokretanje zajedničke platforme za trgovinu između Sarajevske, Banjalučke i Montenegro berze, koja će investitorima omogućiti jednostavniji i jeftiniji način pristupa partnerskim tržištima.

Tagovi: Sarajevska berza, Tarik Kurbegović, narodne obveznice, Banjalučka berza, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE