GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurbegović: Sarajevska berza planira uspostavu tržišta novca

Kurbegović: Sarajevska berza planira uspostavu tržišta novca
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2013 / 16:18
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Tokom 2013. godine Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) planira provesti značajne aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj domaćeg tržišta kapitala, rekao je direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović, prenose agencije.
On je kazao da se planovi mogu podijeliti u tri grupe: prvo, mjere usmjerene ka jačanju strane ponude vrijednosnih papira, zatim aktivnosti s ciljem veće transparentnosti na tržištu kapitala, te aktivnosti na polju edukacije.

- U pogledu mjera za jačanje strane ponude vrijednosnih papira, planiramo poduzeti aktivnosti na uspostavi i oživljavanju tržišta novca, tačnije tržišta kratkoročnih vrijednosnih papira. Pod kratkoročnim vrijednosnim papirima smatraju se vrijednosni papiri sa rokom dospijeća ispod jedne godine i zbog njihove velike likvidnosti vrlo blizu su gotovom novcu, ali, ipak, treba imati na umu da se ne radi o novčanom tržištu u kolokvijalnom smislu te riječi. Pored toga, SASE je učesnik radne grupe pri Ministarstvu finansija FiH čiji je cilj da se pokuša riješiti problem (ne)likvidnosti u domaćoj privredi. U tu svrhu postoje dva moguća pravca djelovanja - uspostava sistema za multilateralne kompenzacije sa jedne, i/ili uspostava tzv. berze potraživanja sa druge strane – kazao je Kurbegović.

Berza će nastojati da pokrene i diskusiju o emisiji tzv. narodnih obveznica, jer, kako kaže Kurbegović, ovaj instrument, koji je popularan u nekim državama EU-a, a o kojem se razgovara i u susjednoj Hrvatskoj, može značajno doprinijeti kako privrednom razvoju FBiH, tako i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

- Druga grupa aktivnosti SASE u 2013. odnosi se na povećanje nivoa transparentnosti poslovanja kompanija, gdje u odnosu na razvijena tržišta imamo određene deficite. Naš cilj je emitentima ponuditi efikasnu i jeftinu platformu za zakonom propisano izvještavanje - periodične finansijske izvještaje, tzv. ad-hoc informacije (cjenovno osjetljive informacije) i sl.Treći segment aktivnosti odnosi se na organizirani pristup edukaciji učesnika na tržištu. Tu, u prvom koraku, nastojimo doprijeti do univerziteta kako bi u saradnji sa njima educirali buduće kadrove i dali doprinos finansijskom opismenjavanju budućih generacija – kazao je direktor SASE.

Kurbegović napominje da će poseban akcent u 2013. godini biti stavljen na pokretanje zajedničke platforme za trgovinu između Sarajevske, Banjalučke i Montenegro berze, koja će investitorima omogućiti jednostavniji i jeftiniji način pristupa partnerskim tržištima.

Tagovi: Sarajevska berza, Tarik Kurbegović, narodne obveznice, Banjalučka berza, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Philip Morris dobitnik dana, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Philip Morris dobitnik dana, indeksi mešoviti
BEOGRAD – Skroman promet uz mešovito kretanje BELEX indeksa obeležilo je dan na domaćem tržišu akcija.
EU i Italija blokirali pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju
BLOKADA
EU i Italija blokirali pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju
BRUXELLES - Europska komisija i Italija blokirali su isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom, objavila su u četvrtak dva izvora.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi bilježili tek neznatne promjene, uz suprotne predznake i vrlo skroman promet, pri čemu se najviše trgovalo, kao i dan ranije, dionicom Podravke.
Prva krava plaćena bitcoinima u Crnoj Gori
ZANIMLJIVO
Prva krava plaćena bitcoinima u Crnoj Gori
PODGORICA – U Crnoj Gori je prodata prva krava koja je plaćena bitcoinima, objavio je crnogorski portal Seljak.me i naveo da je krava, kojoj je zbog valute kojom je plaćena nadjenuto ime Bitkoinka, prodata za oko 0,03 bitcoina što, kako se navodi, iznosi oko 1.350 eura.
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
FOREX
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je ojačao prema košarici najvažnijih valuta na svjetskim tržištima, dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE