GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupnja dionica Facebooka trenutno nije racionalna

Kupnja dionica Facebooka trenutno nije racionalna
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2014 / 13:43
Autor: SEEbiz / Admiral Markets
ANALIZA - Zadnjih nekoliko godina jedna od najpopularnijih dionica za investiranje je dionica Facebooka, najpopularnije društvene mreže na svijetu. Od izlistavanja dionica na burzi sredinom 2012. godine, cijena je porasla skoro 100 posto, s početnih 38 dolara po dionici na sadašnjih 75.
Po sadašnjoj cijeni dionice vrijednost kompanije iznosi 210 milijardi dolara što znači da se Facebook trenutno nalazi među 25 najvrjednijih kompanija na svijetu. Investitori u dionice Facebooka smatraju da se i dalje isplati držati i kupovati dionice jer će prihodi i profit kompanije u budućnosti opravdati sadašnju cijenu. Argument koji ide u prilog tome je sve veći broj korisnika Facebooka, kojih trenutno ima 1,23 milijarde. Budući da je Internet sve dostupniji i u nerazvijenijim dijelovima svijeta, može se očekivati da će taj broj korisnika i dalje naglo rasti.

S druge strane, sve je više onih koji smatraju da to nije realna vrijednost, tj. da je dionica trenutno značajno precijenjena. Glavni argument za takvo stajalište jest usporedba cijene dionice i profita kojeg Facebook ostvaruje. Po sadašnjoj cijeni investitori su za svaki 1 dolar profita kojeg Facebook ostvari spremni platiti čak 70 dolara što je mnogo više nego su spremni platiti za 1 dolar profita ostalih američkih kompanija. Prosječni P/E odnos dionica u sastavu SP500 indeksa trenutno iznosi 19,6.

Drugi argument onih koji smatraju da nije pametno kupovati dionice Facebooka, jest činjenica da broj korisnika glavnih Facebookovih konkurenata - Twittera i Linkedina, raste mnogo brže nego je to kod Facebooka. Postoji mogućnost da će se pojaviti još konkurenata koji će preko noći promijeniti odnos snaga na tržištu društvenih mreža.

Još jedan argument su po mnogima ne baš mudre poslovne odluke uprave Facebooka, koja troši milijarde dolara na preuzimanja drugih kompanija koje nemaju praktički nikakve prihode. Najpoznatija preuzimanja bila su kupnja Instagrama za milijardu dolara i WhatsAppa za čak 19 milijardi dolara.

Osim toga, posljednjih godina i broj onih koji napuštaju Facebook značajno raste. Razlozi koje bivši korisnici navode su sve češći slučajevi hakiranja profila te sve više reklama koje iskaču na profilima korisnika.

U Admiral Marketsu smatramo da će dugoročno cijena dionice Facebooka vjerojatno još rasti, no možda nije mudro kupiti je sada. Američke dionice se trenutno nalaze na rekordno visokim razinama te postoji velika vjerojatnost da će uskoro doći do korekcije od 5 do 10 posto.

Investitori koji nisu skloni riziku mogu pričekati korekciju i kupiti dionicu po mnogo povoljnijoj cijeni od trenutne, a oni koji su skloniji riziku mogu profitirati čak i na padu cijene. Ostvarivanje profita na padu cijene financijskog instrumenta se stručno zove short selling i na financijskim tržištima u razvijenim zemljama popularno je već desetljećima. Investitori iz Hrvatske short selling mogu raditi na CFD-ovima na američke dionice koje u ponudi ima sve veći broj online brokera.


Tagovi: Facebook, dionice Facebooka, Twitter, LinkedIn, WahtsApp, instagram
PROČITAJ I OVO
Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
OŠTAR PAD
Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom u Hrvatskoj u proteklih nešto više od mjesec dana, odnosno od pogoršanja situacije s koronavirusom u Europi, pala je 7,8 milijardi kuna, odnosno 32,5 posto, izvijestili su u utorak iz Hanfe.
Nova devizna intervencija HNB-a: Bankama prodano više od 618 mln eura
POTEZI
Nova devizna intervencija HNB-a: Bankama prodano više od 618 mln eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je ponovno intervenirala na deviznom tržištu te je, u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, bankama prodala nešto više od 618 milijuna eura, čime je iz financijskog sustava "povučeno" oko 4,7 milijardi kuna.
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli više od 1,5 posto, prateći kretanja na europskim tržištima, no time su samo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju.
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAHTJEVI
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAGREB - Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki.
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TOKYO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci iz Kine potaknuli nadu u oporavak gospodarskih aktivnosti, premda su u drugim zemljama dijelovi gospodarstva zbog širenja koronavirusa i dalje paralizirani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE