GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuna tone, HNB drugi put intervenirao ovoga tjedna

Kuna tone, HNB drugi put intervenirao ovoga tjedna
TEČAJ KUNE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 14:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je drugi put ovoga tjedna intervenirala na deviznom tržištu, prodavši bankama 347,8 milijuna eura kako bi ublažila deprecijacijske pritiske na kunu.

Bankama je danas prodano 347,8 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,554019 kuna, čime je iz financijskog sustava 'usisano' 2,63 milijarde kuna.

Riječ je o drugoj ovotjednoj deviznoj intervenciji središnje banke, ujedno i drugoj od početka godine, kojima je ukupno povučeno iz financijskog sustava oko 5,5 milijardi kuna.

Naime, HNB je u ponedjeljak bankama prodao 387 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,512738 kuna, čime je 'povukao' 2,9 milijardi kuna.

Tim potezom središnja banka želi ublažiti pritiske na slabljenje kune prema euru, koje je prisutno od početka prošloga tjedna. Tako je srednji tečaj eura od 3. ožujka do danas ojačao za 1,24 posto te se od sredine prošlog tjedna 'drži' na najvišim razinama u zadnjih više od dvije godine odnosno od kraja 2017. godine.

Unatoč deviznoj intervenciji u ponedjeljak, slabljenje kune prema euru nastavljeno je i ovoga tjedna pa je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke kuna oslabila prema euru za 0,35 posto u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u srijedu.

Tako će se od sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,557363 kuna, što je njegova najviša razina od kraja studenoga 2017. godine.

No, to je još uvijek nešto niži tečaj nego na domaćem međubankarskom tržištu na kojem je, s obzirom na potražnju bankarskog i korporativnog sektora za devizama, tečaj eura još krajem prošloga tjedna premašio razinu od 7,5 kuna, a zadnjih dana se približio i razini od 7,6 kuna.

Inače, prije ovotjednih intervencija, zadnji je put HNB intervenirao prodajom deviza još 30. rujna 2015. godine. U svim deviznim intervencijama poslije toga, a bilo ih je 17 u razdoblju od svibnja 2016. do kolovoza 2019. godine, središnja je banka otkupljivala eure od poslovnih banaka u nastojanju da ublaži jačanje kune.

Tagovi: tečaj kune, Hrvatska narodna banka, koronavirus, forex
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE