GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulturno blago novi uslov Hrvatske?

Kulturno blago novi uslov Hrvatske?
PREGOVORI SRBIJE I EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2016 / 13:32
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Moguće je da Zagreb još nije dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlje 25 i 26 u pregovorima Srbije sa EU, koja se odnose na nauku, istraživanje, obrazovanje i kulturu.
Zeleno svetlo nije dato zbog zahteva u vezi sa povratkom kulturnog blaga u Hrvatsku i obrazovanja predstavnika njihove nacionalne manjine u Srbiji, kažu za Danas nezvanično izvori bliski Briselu, komentarišući izjavu premijera Aleksandra Vučića da će EU do kraja godine otvoriti Srbiji poglavlje 5 (javne nabavke), "a za poglavlja 25 i 26 nisu sigurni, ako još nešto mogu da dobiju od Srbije, dobiće".

"Tu je reč o delu onoga što želi Hrvatska, kao i o tome šta još Srbija može da uradi u odnosima sa Prištinom", rekao je Vučić.

Pored tvrdnji o mogućim zahtevima u vezi sa obrazovanjem i kulturnim blagom, poznavaoci prilika u EU ističu da će "po svoj prilici, Hrvatska ostati pri zahtevu da Srbija pre članstva u Uniji ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji", zbog čega je mesecima kočila otvaranje poglavlja 23 i 24 za Srbiju.

Prema rečima naših sagovornika, pitanje povratka kulturnog blaga u Evropskom parlamentu pre nekoliko godina pokrenuli su hrvatski poslanici Tonino Picula i Dubravka Šuica, koji su ocenili da bi povraćaj preostalih dragocenosti trebalo da bude jedan od uslova za ulazak Srbije u EU. Iako je najveći deo predmeta duhovne i svetovne baštine, sklonjenih neposredno pre ili u toku ratnih dejstava iz Hrvatske u velike nacionalne kulturne institucije u Srbiji, vraćen, to nije zadovoljilo hrvatske poslanike. Kako se navodi na pojedinim portalima, povraćaj kulturnih dobara u Hrvatsku regulisan je i Protokolom potpisanim marta 2012. u Zagrebu. U okviru ovog protokola nalazi se i spisak sa podacima o 1.065 predmeta koji su tema povraćaja.

Što se tiče obrazovanja pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, na sajtu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske navodi se da je "za sada hrvatski jezik u službenoj upotrebi u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, u službenoj upotrebi je i u općini Subotica."

"Većina Hrvata ne govori hrvatskim jezikom, a jedino se u ruralnim sredinama (salašima) govori dijalekt hrvatskog jezika, bunjevačka i šokačka ikavica. Hrvatski jezik govore uglavnom svećenici, koji su većinom školovani u Hrvatskoj i koji su u najtežim vremenima odigrali ključnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta. Natpisi i kada jesu trojezični (ili višejezični), uglavnom to biva na srpskom jeziku na ćirilici, na srpskom na latinici te na mađarskom ili ostalim jezicima. Evidentna je opstrukcija lokalnih vlasti o nesprovođenju pokrajinske skupštinske odluke o uvođenju hrvatskog jezika u pojedina naselja i to u mjestu Sot (40 odsto hrvatskog stanovništva), u općini Šid", ocenjuje se na tom portalu.

Tagovi: povratak kulturnog blaga, pregovori Srbije i EU, Tonino Picula, Dubravka Šuica, Aleksandar Vučić, Hrvati u Vojvodini, Bunjevci
PROČITAJ I OVO
InterCapital dobitnik Euromoney nagrade za najbolje privatno bankarstvo i usluge upravljanja imovinom u Hrvatskoj
PRIZNANJA
InterCapital dobitnik Euromoney nagrade za najbolje privatno bankarstvo i usluge upravljanja imovinom u Hrvatskoj
ZAGREB - Euromoney je dodijelio nagradu za najbolje privatno bankarstvo i uslugu upravljanja imovinom u Hrvatskoj InterCapital Asset Managementu (ICAM-u).
Rusko veleposlanstvo: Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V
CJEPIVO
Rusko veleposlanstvo: Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V
ZAGREB - Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.
Dan Loeb, još jedan milijarder u svijetu kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Dan Loeb, još jedan milijarder u svijetu kriptovaluta
LONDON - Milijarder Dan Loeb priznao je početkom ovoga tjedna da je ušao u svijet kriptovaluta.
Beogradska berza: Indeksi u plusu, investiciona aktivnost inertna
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u plusu, investiciona aktivnost inertna
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi obeležila je danas inertna investiciona aktivnost, dok su berzanski indeksi zaključeni u plusu.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi u plusu
ZAGREB - Promet gotovo identičan jučerašnjem, ali i rast indeksa u utorak na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE