GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kučko, Hajdaš Dončić i Milanović na najboljem putu da dokrajče Croatia Airlines

Kučko, Hajdaš Dončić i Milanović na najboljem putu da dokrajče Croatia Airlines
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2013 / 20:42
Autor: Ivan Brodić
KOLUMNA - To je to, uskiliknuo sam neki dan čuvši kako iz moga radio aparata trešti glas Hajdaša Dončića.

"To je stvar uprave!" rekao je lakonski resorni ministar na situaciju u Croatia Airlinesu.

Ne bi tu bilo ništa čudno kada on ne bi bio ministar u vladi države koja je većinski vlasnik ovoga nacionalnog poduzeća. Već zamišljam W. Buffetta kako izjavljuje da ga boli uvo kako funkcionira proces prodaje Kirby usisavača, jer eto to je stvar Uprave. Kaj got!

Podsjetimo, prije nekoliko dana novinski su nas stupci obavještavali kako je u spomenutoj kompaniji došlo do diverzije djelatnika. Natprosječan je broj zaposlenika državnog zračnog prijevoznika otišao na bolovanja. Uprava optužuje da se radi o organiziranoj akciji, službena instanca govori o legalnim bolovanjima (HZZO tvrdi da je 48 od 49 bolovanja "čisto"), dok se predstavnici Vlade igraju strogih poslodavaca. Daju izjave kako su bolovanja nelegitimna, nelegalna i kako tako govori zdrav razum te se tvrdoglavo inzistira na otkazima iako je i pravna služba kompanije upozorila Upravu da su oni vjerojatno nezakoniti.

Ono što u cijeloj ovoj priči osim zdravog razuma ostaje vidljivo jest nepodnošljiva lakoća gaženja temeljnih principa socijaldemokracije kao i nepodnošljiva lakoća nametanja rješenja u osnovi neovisnoj sudskoj vlasti.

Primijetio je to čitav niz nevladinih udruga dajući podršku djelatnicima na bolovanju, strašan pritisak poslodavca, u ovom slučaju države na djelatnike bez i jednoga sudskog pokrića potpuni je vrhunac milanovićevskog shvaćanja socijaldemokratskog upravljanja državom. Država naime, ako uopće postoji, smije služiti samo kao pokriće gospodinu Profitu. Naravno, sudbena vlast mora pratiti tu liniju jer eto gospodin Profit daje plaću. No i to bi bilo zdravorazumski u nekoj neoliberalnoj inačici Sjeverne Koreje kada bi Milanović shvaćao kako je Croatia Airlines kompanija koja donosi gubitke i kako joj treba naći snažnijeg partnera, a na tome se, pogađate, uopće ne radi.

Baš nekako u ovo vrijeme objavljeno je da je Hrvatska osvojila broncu u jakoj međunarodnoj konkurenciji pružatelja usluge poslovne korupcije. Da ne spominjemo zapošljavanje po kumovima, prijateljima i ostaloj rodbini. Eto, baš na javnoj televiziji imamo jedan takav slučaj, po svemu sudeći lažnog urednika Željka Rogošića, no mnogo je važnije to što se to događa i u kompanijama poput ove o kojoj danas pričamo, a kojoj je na čelu odani premijerov prijatelj Krešimir Kučko. Nikako ne mislim reći kako je Kučko loš upravljač, pa naslijedio je loše poslovanje a i prekratko je u fotelji da bismo ga mogli ocjenjivati. Ono što želim reći jest to kako obzirom na intimno prijateljstvo premijera i Kučka sumnjam da Vlada nema informacija o tomu što se u kompaniji događa. Naravno, postoje prijatelji i ministri, no pravi čovjek uvijek više drži do prijatelja!

Razgovarajući s nekim ljudima koji se malo bolje razumiju u ekonomiju i zračni promet od mene došao sam do saznanja kako kompanija ukoliko ne nađe strateškoga partnera mora otići u stečaj. Pokazatelji su tu jasni, kažu mi upućeniji. Ponavlja se slučaj Dioki.

"Dok ne nađemo strateškog partnera s radnicima nemamo što razgovarati!" izgovarao je neki dan Slavko Linić.

U slučaju zračnog prijevoznika ova linićevština ide dalje. Naime, potpuno je jasno kako su radničke akcije uslijedile nakon kršenja radnih prava od strane poslodavca, novih izračuna primanja i bonusa s obrazloženjem kako kompaniji ide loše i kako radi toga djelatnici moraju biti strpljivi. Vrhunac cinizma, nemaš participaciju u poslovnom odlučivanju kompanije, ali moraš platiti njene gubitke!

Sagledavajući cijelu situaciju Milanoviću i Liniću predviđam planetarni uspjeh. U novom valu invazije zapadnih vrijednosti u područjima tek oslobođenima Arapskom revolucijom i onima koji će to tek postati predviđam dolazak na scenu svetomarkovske umjesto čikaške ekonomske škole. I cijela Europa čeka usklađivanje s ovim standardima.

Kvazisocijaldemokracija ukinut će toliko dosadnu neovisnost sudstva, a gospodina Profita amnestirati odgovornosti i rizika investicije jer genijalnu opservaciju kako najamni radnik mora sudjelovati u sanaciji lošeg upravljanja samo što nije zapazila švedska kraljevska akademija. Odijela za primopredaju Nobela sigurno se već šiju.

Tagovi: Croatia Airlines, Krešimir Kučko, Siniša Hajdaš Dončić, Zoran Milanović, Slavko Linić, Dioki, Željko Rogošić
PROČITAJ I OVO
Smanjena proizvodnja domaćih jabuka, potencijal daleko od iskorištenog
JABUKE
Smanjena proizvodnja domaćih jabuka, potencijal daleko od iskorištenog
ANALIZA - Berba jabuka u Hrvatskoj ove se godine odvija pod izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, a procjene govore da će urod ove godine biti na razini od oko 55.000 tona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući dobrim kineskim podacima
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući dobrim kineskim podacima
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim makroekonomskim pokazateljima iz Kine, no trguje se oprezno zbog kaotične debate između kandidata za predsjednika SAD-a.
Wall Street pao uoči predsjedničke debate
PAD
Wall Street pao uoči predsjedničke debate
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dvaju kandidata za predsjednika SAD-a.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas ponudila slabašan promet i pad indeksa.
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u
FOREX
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u

LONDON - Tečaj dolara blago je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima premašest najznačajnijih svjetskih valuta dok tržišta čekaju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joa Bidena.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE