GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krstić: Manjak u budžetu smanjiti na 4% BDP u 2014.

Krstić: Manjak u budžetu smanjiti na 4% BDP u 2014.
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2013 / 12:09
Autor: SEEbiz / Tanjug / NIN
BEOGRAD - Budući ministar finansija Srbije Lazar Krstić poručio je da mu je cilj da manjak u budžetu svede sa ovogodišnjih 6,5 na najviše četiri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2014.
"Da bi se to ostvarilo, moraćemo da preduzmemo i neke manje popularne mere. Mi drugog izbora nemamo ako želimo da zaustavimo dalje propadanje", izjavio je Krstić u intervjuu za novi broj magazina NIN.

Krstić je rekao da je tačno da postoji opcija da Svetska banka pomogne finansiranje budžetskog deficita, a uslov za to je da se na vreme usvoji odgovoran budžet za 2014. To će biti jedan od prvih velikih zadataka Ministarstva finansija, naglasio je.

„Teško je reći šta je optimalan deficit, ali ono što je prihvatljivo za MMF i međunarodnu zajednicu je deficit od tri, najviše četiri odsto BDP-a. Sa većim deficitom budžet jednostavno teško da bi bio održiv", dodao je Krstić.

On je najavio da će prilikom koncipiranja budžeta za 2014. morati paralelno da se radi i na povećanju prihoda i smanjenju troškova, vodeći računa da Srbija ne upadne u negativnu spiralu zbog pada tražnje izazvanog rezanjem budžetskih rashoda.

„Plate u javnom sektoru i penzije ne mogu u punoj meri da prate rast potrošačkih cena, pogotovo što se polovina novca za isplatu penzija obezbeđuje iz budžeta. Jednostavno novca za finansiranje tog rasta nema dovoljno i mi moramo da nađemo rešenje i planiramo u tim okvirima. Stezanja kaiša će svakako morati da bude ako mislimo da stabilizujemo javne finansije", poručio je Krstić.

On smatra da bi za Srbiju bilo dobro da što pre zaključi novi stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Krstić je naglasio da u Srbiji svi moraju da plaćaju poreze i da za sve važe jednaka pravila.

„Insistiraću da svi plaćaju poreze i poreske dugove, ali ćemo voditi računa da to ne izazove novi talas stečajeva i da ne poveća nezaposlenost, jer nije cilj da sapletemo našu ekonomiju", kazao je Krstić.

Krstić je ocenio da Srbija posle toliko izneverenih očekivanja ne sme sebi da dozvoli još jedan neuspeh i zato mora sprovesti neophodne strukturne reforme, koje se godinama odlažu.

Tagovi: Lazar Krstić, Vlada Srbije, budžet, deficit, Svetska banka, MMF
PROČITAJ I OVO
Njemačka planira nabavku 30 milijuna doza Sputnjika V
CJEPIVO
Njemačka planira nabavku 30 milijuna doza Sputnjika V
BERLIN - Njemačka namjerava naručiti ukupno 30 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik V, priopćeno je u četvrtak nakon razgovora premijera savezne pokrajine Saska i ruskog ministra zdravstva u Moskvi.
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE