GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kroes: EU mora uskladiti regulativu za telekomunikacijski sektor

Kroes: EU mora uskladiti regulativu za telekomunikacijski sektor
USKLAĐIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2013 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
BARCELONA - Povjerenica Europske komisije pozvala je na usklađivanje regulative za telekomunikacijski sektor kako bi se stvorilo istinsko regionalno tržište za mobilne i fiksne usluge i povećala ulaganja u prijeko potrebnu infrastrukturu.
Neelie Kroes kazala je da 27 država članica mora, među ostalim, uskladiti politiku na području mobilnog spektra i optičke mreže koja omogućuje širokopojasni pristup internetu. U protivnom mogli bi dodatno oslabiti kapacitete telekomunikacijskih operatora da ulažu u infrastrukturu i time sačuvaju konkurentnost Europe odnosu na Sjedinjene Države i Aziju, upozorila je.

"Potrebno nam je koherentnije, učinkovitije, više integrirano europsko telekomunikacijsko tržište, uz manji rizik i veće prinose za investitore", kazala je Kroes prema kopiji govora koji se sprema održati na Svjetskom mobilnom kongresu.

Dok američke, japanske i južnokorejske telekomunikacijske kompanije puno ulažu u mreže, europske kompanije imaju teškoća s vraćanjem dugova budući da njihovu sposobnost da generiraju zaradu slabi žestoka konkurencija i strogi propisi.

Europa ima oko 100 mobilnih operatera dok ih je u Sjedinjenim Državama šest a u Kini tri, što znači da je tržište rascjepkano a ulagači oprezni.

Stoga europske telekomunikacijske kompanije vrlo sporo grade mreže nove generacije 4G i mreže za širokopojasni pristup internetu. To dovodi do toga da su dijelovi regije slabo pokriveni i otežava ispunjavanje europskog cilja o pokrivanju 50 posto populacije superbrzim širokopojasnim pristupom internetu do 2020.

Takva situacija navela je mnoge europske telekomunikacijske direktore da lobiraju u EU za lakše povezivanje i preuzimanje kompanija kako bi se smanjio broj operatera. Traže također blažu regulativu naknada za pristup mobilnim mrežama i za širokopojasni pristup internetu.

Kroes najavljuje da će Komisija agresivnije koristiti moć koju ima prema Ugovoru o Europskoj uniji kako bi pritisnula države da slijede smjernice Bruxellesa za taj sektor, posebice kada je riječ o oslobađanju više frekvencija za mobilni širokopojasni pristup internetu.

EU je odobrio 1200 MHz spektra za širokopojasni bežični pristup, a zemlje članice dosada su u prosjeku dodijelile samo 65 posto tih frekvencija mobilnim operaterima, dodala je.

Među politički osjetljivim pitanjima ističe se ono o uspostavi jedinstvenog europskog regulatora kao uvjetu za izgradnju jedinstvenog europskog telekomunikacijskog tržišta. Pitanje je treba li jedinstveni regulator zamijeniti sadašnji sustav regulatora pojedinih zemalja koji provode smjernice iz Bruxellesa.

Kroes nije javno pozvala na uspostavu jedinstvenog europskog regulatora ali europski političari i direktori telekomunikacijskih kompanija počeli su proteklih tjedana razgovarati o toj ideji, kazala su dva upućena izvora.

Zemlje kao što su Francuska, Njemačka i Velika Britanija mogle bi se usprotiviti ustupanju više ovlasti Bruxellesu, pogotovo ako to znači da će izgubiti kontrolu nad aukcijama spektra koje donose milijarde eura u njihove proračune.

U Francuskoj i Nizozemskoj regulatori koriste aukcije frekvencija kako bi uveli četvrtog mobilnog operatera na tržište i pooštrili konkurenciju te snizili cijene, pa će se nerado odreći ovlasti koje im omogućuju oblikovanje tržišta.

Tagovi: Neelie Kroes, Europska unija, optička mreža
PROČITAJ I OVO
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
PORUKE
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
NEW YORK - Dugogodišnji investitor Bill Miller smatra kako bitcoin nije balon već kako najpopularnija kriptovaluta čvrsto ulazi u mainstream.
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze skliznuli su danas naniže, a splasnula je i investiciona aktivnost na domaćem tržištu kapitala.
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak se vratilo u crveni teritorij, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,1 posto i 0,2 posto.
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE