GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krneta: Razvoj tržišta kapitala ubrzaće rast BDP-a

Krneta: Razvoj tržišta kapitala ubrzaće rast BDP-a
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 14:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
KOPAONIK/BEOGRAD – Direktor Beogradske berze Siniša Krneta izjavio je da će Nacionalna strategija za razvoj tržišta kapitala, čija bi izrada trebalo da bude završena do kraja juna, omogućiti razvoj tog tržišta i ubrzati rast BDP-a zemlje.

„Tržište kapitala biće konačno u funkciji bržeg rasta ekonomije“, istakao je Krneta u izjavi Tanjugu.

Objašnjava da je će Nacionalna strategija za razvoj tržišta kapitala omogućiti izlazak na berzu novih kompanija iz državnog i privatnog sektora, to jest pojednostaviti pristup domaćim i stranim investitorima za ulagane u srpsko tržište kapitala.

„Ulazimo u jedno novo dobo koje je, da se nazreti, naklonjeno tržištu kapitala, a konačno i berzi. Planiramo veoma aktivno učešće u radnoj grupi koja ima za cilj izradu strategije koja u fokus stavlja inicijalne javne ponude, kako zrelih privatnih kompanijia, tako i podršku i promociju za inicijalne javne ponude u privatizaciji velikih javnih preduzeća“, rekao je Krneta.

Dodao je da se i na nedavno završenom Kopaonik biznis forumu videlo da je dosta zainteresovanosti za to kako omogućiti pristup izvorima finansiranja mikro i malim preduzeća kroz platforme „crowd investinga“, „crowd funding“, „crowd landing“ i slično.

Kako kaže, u ovom trenutku postoje određeni problemi u regulatornom okviru, a ključna misija svake berze, pa i Beogradske berze, jeste kako da se tržišni mehanizam investitorima učini dostupnim.

U fokusu su, dodaje, mobilizacija štednje i kapitala i njihova usmeravanje u najspešnije projekte koji mogu da generišu najbolji mogući prinos.

Na pitanje da li će ove godine na Begradskoj berzi biti novih inicijalnih ponuda preduzeća, Krneta ističe da je sve veće interesovanje upsešnih privatnih kompanija za inicijalne javne ponude.

Navodi takođe da je trenutno jedna poznata domaća kompanija iz privatnog sektora u procesu pripreme za inicijalnu javnu ponudu, ali da ne može još da otkrije njeno ime.

Na pitanje da li je u pitanju velika domaća kompanija, Krneta je rekao:
„Ako govorimo o privatnom sektoru, kompanija spada u red onih koje su barem brendom prepoznate kao velike, a u finansijskom smislu pripada redu srednjih kompanija“.

Inače, tržište kapitala preduzećima može da obezbedi jeftin dolazak do novca za poslovanje, bez visokih kamata na pozajmice, a zainteresovanim investitorima mogućnost da svoj novac ulože u nešto mimo bankarske štednje.

Tagovi: Siniša Krneta, Beogradska berza, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE